Неможливо увільнити донора на повний робочий день: дії роботодавця

Можна відпустити на час, необхідний, щоб пройти обстеження та здати кров. При цьому слід уточнити у працівника, коли він бажає взяти інший день відпочинку.

Відпускні: як виплатити та не помилитися з періодом карантину

Неможливо увільнити донора на повний робочий день: дії роботодавця

Строку давності, коли працівник може скористатись цим правом, Закон № 931 не встановлює. У даному випадку йдеться не про той день відпочинку, який працівник отримає після донації. Це ще один день відпочинку за те, що працівника не увільнили від роботи у день, коли він проходив обстеження та здавав кров.

Щоб оформити наказ, слід отримати від працівника заяву про увільнення від роботи. Довідку про здавання крові заклад служби крові видасть лише в день донації, але саме вона потрібна, щоб надати пільги. Тому в заяві працівник має вказати:

  • коли надасть довідку, що підтвердить факт донації, наприклад, першого робочого дня після дня донації крові;
  • коли бажає отримати день відпочинку — безпосередньо після дня донації або разом із щорічною відпусткою.

Після цього видається наказ про увільнення працівника від роботи на час донації крові зі збереженням середнього заробітку.

Якщо медичне обстеження виявить протипоказання для донації, дня відпочинку не буде, але день обстеження оплачується за середнім заробітком. Якщо працівник планував узяти день відпочинку одразу після донації, він має вийти на роботу і надати довідку, що підтверджує факт обстеження або донації крові.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді