Спливає термін подачі даних про авто, які можуть залучити на потреби ЗСУ

До 20 грудня підприємства мають поінформувати територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про наявність транспортних засобів.

До 20 грудня слід подати до ТЦК та СП дані про автотранспорт

Калькулятор штрафів

З вересня 2022 року у МВС з’явився новий обов’язок. Воно зобов’язане передавати до територіальних центрів комплектування (ТЦК) відомості про реєстрацію чи перереєстрацію, переобладнання, зняття з обліку транспортних засобів, що перебувають у власності підприємств, установ та організацій. Згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про мобілізацію порядок виконання військово-транспортного обов'язку визначається Кабінетом Міністрів України.

Урядом затверджено Положення № 1921, яке стосується підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, і громадян - власників транспортних засобів. Положення визначає порядок виконання військово-транспортного обов’язку для задоволення потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецзв’язку та Держспецтрансслужби (далі - військові формування) на особливий період транспортними засобами і технікою усіх типів і марок вітчизняного та іноземного виробництва, їх повернення під час демобілізації та компенсації шкоди, завданої транспортним засобам і техніці внаслідок їх залучення під час мобілізації.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки та органи військового управління ведуть військовий облік транспортних засобів і техніки з метою планування передачі підприємствами, установами та організаціями транспортних засобів і техніки для задоволення потреб військових формувань на особливий період.

Для забезпечення ведення територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки та органами військового управління військового обліку транспортних засобів і техніки органи Державної служби з безпеки на транспорті, інспекцій державного технічного нагляду місцевих держадміністрацій подають до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки інформацію про:

  • реєстрацію (перереєстрацію);
  • зміну реєстраційних даних;
  • зняття з обліку транспортних засобів і техніки на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Зазначена інформація подається щороку не пізніше 20 червня та 20 грудня або протягом п’яти робочих днів з дати надходження відповідних запитів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Інформація про реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб Збройних Сил та інших військових формувань в особливий період, подається до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки територіальними органами з надання сервісних послуг МВС щокварталу та протягом п’яти робочих днів з дати надходження відповідних запитів від таких центрів.

Згідно п. 15 Положення №1921, керівники підприємств, установ та організацій подають територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про:

  • наявність транспортних засобів і техніки;
  • технічний стан транспорту;
  • громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці.

Інформацію подають за формою «Відомість про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці», наведеною у Додатку 1 до Положення №1921.

Увага! Керівники юридичних осіб, які не подають вчасно до ТЦК та СП інформацію про автомобілі своїх підприємств або установ, підлягають адміністративній відповідальності за ст. 210-1 КпАП, якою встановлено штраф під час особливого періоду від 5100 гривень до 8500 гривень. Водночас, громадяни - власники автотранспорту (зокрема і ті, що зареєстровані зараз як ФОПи) наразі не зобов'язані повідомляти ТЦК та СП про наявні в них автомобілі.

Джерело: постанова КМУ «Про затвердження Положення про військово-транспортний обов'язок» від 28 грудня 2000 р. № 1921

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових: як не втратити

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД) у розмірі 15 мільйонів гривень. Але ряд особливостей значно ускладнює отримання допомоги.
5351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді