Роз’їзний характер робіт: чи нараховують ПДФО на проживання та проїзд працівника

Згідно з Інструкцією №59 службові поїздки працівників, постійна робота яких проходить у дорозі або має роз’їзний характер, не вважаються відрядженнями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором, трудовим договором.

Відрядження - розмір добових та сума витрат на найм житла 2021

Тому, колективним договором повинно бути визначено, чи вважаються службові поїздки працівників в інші населені пункти службовим відрядженням або роботою, що має роз’їзний характер.

Якщо колективним договором визначено, що службові поїздки відповідних категорій працівників – це робота, яка постійно проводиться в дорозі і має роз’їзний характер, то відповідно до постанови КМУ №490 таким працівникам відшкодовуються витрати на проїзд до місця відрядження і назад, а також на наймання житлового приміщення.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується ПКУ, згідно зі ст. 164 якого до загального оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді зарплати, нараховані платнику відповідно до умов трудового договору.

Отже, якщо колективним договором визначено, що службові поїздки працівників в інші населені пункти є роботою, що має роз’їзний характер і не є відрядженням, то відшкодування витрат на проїзд до місця відрядження (роботи) і назад, а також на наймання житлового приміщення таким працівникам слід розглядати як компенсаційні виплати, що включаються до складу зарплати і оподатковується за ставкою 18%.

За матеріалами ДПС

Роз’їзний характер робіт: чи нараховують ПДФО на проживання та проїзд працівника
ЛЮДМИЛА КРАВЧЕНКО,керівник експертної групи Експертус Головбух
Що робити, коли премія припадає на період відрядження?

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13878

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді