Централізація фінансування пенсій: зміни в діяльності ПФУ

Централізоване фінансування виплати пенсій Фондом впроваджено на виконання постанови КМУ від 16 грудня 2020 року № 1279 «Деякі  питання організації виплати пенсій та грошової допомоги».

Калькулятор стажу

Централізація фінансування пенсій: зміни в діяльності ПФУ

Переходу на централізацію фінансування передувала масштабна підготовча робота щодо організації взаємодії з уповноваженими банками в умовах централізації. Зокрема, відпрацьовано та впроваджено механізм інформаційного електронного обміну відомостями на виплату пенсій на центральному рівні через вебпортал е-послуг ПФУ з використанням засобів криптографічного захисту інформації, створено «Електронний кабінет банку», через який здійснюється інформаційний обмін.

Очікуваний результат впровадження централізованого фінансування пенсійних виплат:

  • оптимізація грошових потоків та часу проходження коштів від Пенсійного фонду України до пенсіонерів;
  • централізована прозора система контролю руху фінансових ресурсів, їх цільового використання;
  • оптимізація навантаження на працівників;
  • впровадження обміну відомостями та звітами про виплату пенсій з банками виключно в електронній формі;
  • запровадження оперативної системи визначення потреби в коштах, звітних даних щодо їх використання.

За матеріалами ПФУ

Централізація фінансування пенсій: зміни в діяльності ПФУ
ІРИНА ЧИГИР,головний редактор журналу «Головбух: Праця та зарплата»
Рік бухгалтера починається з нових показників мінзарплати і прожиткового мінімуму. Щомісяця відстежуйте, чи не порушили мінзарплатного правила. Контролюйте застосування ПСП. Пам’ятайте про мінімальний і максимальний страховий внесок. Виплати працівникам порівнюйте із граничними сумами, щоб не порушити соцстандартів і правильно оподаткувати.

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69529

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50720

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75296

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79454

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді