Оподаткування спадщини: приклади подання декларації про майновий стан і доходи

З початку 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

Приклади подання декларації про майновий стан і доходи при отриманні спадщини

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Порядок подання декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та оподаткування доходів фізичних осіб встановлено розд. IV ПКУ.

Приклади подання декларації або звільнення від її подання при отриманні спадщини

Приклад 1. Спадщина, за якою не сплачено ПДФО та військовий збір.

Платник податку отримав 25.03.2023 свідоцтво про на право спадщину на нерухоме майно від спадкодавця – рідної тітки. Податок та військовий збір при нотаріальному оформленні спадщини не сплачувався. Чи необхідно подавати декларацію?

Відповідь

Об’єкти спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, підлягають оподаткуванню. Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

Довідково. Членами сім’ї фізичної особи:

  • першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються:
    • її батьки;
    • її чоловік або дружина;
    • діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені;
  • другого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються:
    • її рідні брати та сестри;
    • її баба та дід з боку матері і з боку батька;
    • онуки.

Приклад  2. Спадщина, що отримана від члена сім’ї першого та другого ступеня споріднення. У 2023 році платник податку отримав у спадщину рухоме майно від спадкодавця – батька. Чи необхідно подавати декларацію?

Відповідь

Податкова декларація не подається членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення. Об’єкти спадщини у цьому випадку оподатковуються за нульовою ставкою. Отже, в даному випадку платник податку звільнений від подання декларації за 2023 рік за умови відсутності інших доходів, які передбачають виникнення обов’язку щодо її подання.

Джерело: офіційний сайт ГУ ДПС в Одеській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
29075

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
84924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді