Працівникам дошкільної освіти пропонують щорічні відпустки до 56 днів

У парламентському Комітеті з питань освіти, науки та інновацій підготували законопроєкт щодо реформи дошкільної освіти.

На рівні закону для працівників дошкільної освіти запровадять щорічну відпустку в 56 днів

Калькулятор стажу

Народні депутати закінчили роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту № 8030, який запроваджує реформу дошкільної освіти, та готові винести його на розгляд Верховної Ради найближчим часом.

У законопроєкті, зокрема:

  •  йдеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження, який буде впроваджуватись у дитячих садках, зокрема сімейних, яслах для дітей від 3-х місяців до 3-х років;
  • а також передбачені мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів.

«Однією з ключових новел є створення Центрів підтримки батьків. У кожній територіальній громаді має бути мінімум один такий центр. Вони надаватимуть батькам педагогічну та психологічну допомогу. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси та семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками», – зазначив Голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов.

За його словами, законопроєкт також передбачає формування гідного ставлення до працівників дитячих садочків. Уперше на рівні закону запроваджується:

  • обов’язкову умову скороченого робочого часу;
  • обов’язкову щорічну оплачувану відпустку в 56 днів;
  • помірне (адекватне) педагогічне навантаження з урахуванням інших складових робочого часу і збереження здоров’я педагогів;
  • можливість підвищень посадових окладів з боку громади, дитячого садочка.

Також, уперше запроваджується заборона на роботу у дитячих садках особам, які вчинили умисне кримінальне правопорушення щодо дитини чи жорстоке поводження з дитиною.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
3812

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
54942

Хвороба під час відпустки: готовий розрахунок в обліку

Працівник захворів під час щорічної основної відпустки. У цій ситуації виникає чимало питань. Чи потрібно оплачувати листок непрацездатності, чи продовжувати відпустку, чи переносити її на інший строк. Потрібно робити перерахунок оплати відпустки через лікарняний чи ні. Відповіді на всі ці питання розглянемо по черзі.
5421

Облік відпусток

Роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, що надають працівникам. І хоча цю вимогу визначає стаття 10 Закону про відпустки, яка врегульовує порядок надання щорічних відпусток, все ж обліковувати потрібно всі види відпустки у розрізі працівників. Їх обліковує кадрова служба установи або спеціаліст, на якого покладені обов’язки з кадрового обліку, але не бухгалтер. Бухгалтер ні до оформлення відпусток, ні до їх обліку відношення немає.
4710

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді