Проїзд, проживання та харчування учасників змагань з інвалідністю: чи оподатковується ПДФО

Фахівці категорії ЗІР поянили чи оподатковуються ПДФО вартість проїзду, проживання та харчування учасників спортивних заходів – спортсменів – осіб з інвалідністю під час проведення тренувань, змагань або навчально-тренувальних зборів.

Як відзвітувати про зарплату до статистики? ►►► Дізнайтеся за результатами тесту✔️

Проїзд, проживання та харчування учасників змагань з інвалідністю: чи оподатковується ПДФО

Перелік доходів, що не включаються до загального оподатковуваного доходу платника податку визначено ст. 165 ПКУ. Зокрема, суми коштів, надані всеукраїнськими громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та їх спілками платникам податку – учасникам конгресів, симпозіумів, зборів, реабілітаційних заходів, фізкультурно-спортивних заходів та конкурсів, які провадяться такими організаціями, як компенсація витрат на проживання, харчування та проїзд до місця проведення заходів та у зворотному напрямку.

Разом з тим, відповідно до ст. 164 ПКУ до загального оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді:

  • суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат платника, крім тих, що обов’язково відшкодовуються за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування;
  • вартості харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств.

Не вважаються додатковим благом платника податку:

  • одержані кошти,
  • вартість послуг, проживання, проїзду, харчування,
  • спортивного одягу, аксесуарів, взуття та інвентарю,
  • колясок для осіб з інвалідністю, у тому числі які призначені для участі осіб з інвалідністю в фізкультурно-реабілітаційних та спортивних заходах,
  • лікарських та медико-відновлюваних засобів,
  • інших доходів, наданих учаснику спортивних (крім професійного спорту), фізкультурно-оздоровчих заходів, заходів з фізкультурно-оздоровчої діяльності та фізкультурно-спортивної реабілітації, що фінансуються з бюджету або бюджетними організаціями, іншими неприбутковими організаціями.

Також не вважається додатковим благом платника податку сплачена закладом культури вартість товарів та послуг, а саме:

  • проїзду, проживання, харчування,
  • охорони, страхування, медичного обслуговування,
  • тренування, що пов’язані з участю такого платника податку у створенні та показі культурних, у тому числі гастрольних, заходів, якщо це передбачено умовами договору з такими платниками податку.

За матеріалами ЗІР

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
30647

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36418

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді