Чи застосовувати ПСП до зарплати працівника, який є ФОП

Теми:
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили чи застосовується податкова соціальна пільга до заробітної плати працівник, який зареєстрований ФОП.

псп до зарплати

Калькулятор індексації зарплати

Податкова соціальна пільга (ПСП) застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (пп. 169.2.1 п. 169.1 ПК).

У підпункті 169.2.3 пункту 169.2 ПК наведено виключний перелік доходів фізичних осіб, до яких ПСП не застосовують. Це:

  • доходи платника податку, інші ніж заробітна плата;
  • заробітна плата, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачують з бюджету;
  • доходи самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Тобто, ПСП застосовується до заробітної плати, що нарахована працівнику, навіть якщо він зареєстрований ФОП. Головне – нарахована зарплата не повинна перевищувати граничного доходу для застосування ПСП.

За інформацією ГУ ДПС у Рівненській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83350

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
9255

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
60463

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді