Знищені документи через «прильот» в офіс

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили дії установи, у разі руйнування офісу через збройну агресію рф та знищення документів.

знищені документи

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Після настання події щодо втрати, пошкодження або дострокового знищення документів установа зобов’язана:

  • протягом 15 календарних днів – письмово повідомити орган ДПС за місцем обліку. До повідомлення потрібно додати документи, що підтверджуватимуть подію та факт знищення документів (п. 44.5 ПК).
  • протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до органу ДПС, – відновити втрачені документи.

У разі не відновлення документів, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення звітності.

Під час дії воєнного стану справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у пункті 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК. Платники податків/податкові агенти, які подали повідомлення про втрату первинних документів відповідно до підпункту 69.28 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПК, не підлягають перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодах, у т. ч. після завершення дії воєнного стану.

Обов’язок доведення відсутності підстав для застосування положень зазначеного підпункту покладається на контролюючий орган. У разі відмови у застосуванні цієї норми орган ДПС не пізніше одного місяця з дати отримання відповідного повідомлення від установи видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови.

Рішення органу ДПС може бути оскаржено в адміністративному чи судовому порядку. До винесення остаточного рішення по справі контролюючий орган не може піддавати сумніву показники податкової звітності, а також ініціювати проведення будь-якої перевірки установи щодо податкових (звітних) періодів, зазначених у відповідному повідомленні.

Окрім цього, у разі встановлення факту знищення майна, керівник установи обов’язково приймає рішення про проведення інвентаризації майна на день встановлення такого факту (п. 7, 8 розд. І Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879).

ЗІР, категорія 129.07

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83351

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2441

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді