В який строк потрібно оскаржити рішення виконавця

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці Мін’юсту роз’яснили про строки на оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів ДВС.

оскаржити рішення виконавця

Калькулятор штрафів

Рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби (ДВС) щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом (ч. 1 ст. 74 Закону «Про виконавче провадження»).

Важливою умовою оскарження є терміни. У разі їх пропущення, суд відмовить у прийнятті скарги або позову до розгляду.

Скаргу за статтею 449 ЦПК потрібно подати до суду:

  • у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи;
  • триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, – у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (ст. 123 ЦПК). Право на оскарження дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.

Перебіг десятиденного строку для оскарження рішення, дій чи бездіяльності виконавця за статтею 74 Закону «Про виконавче провадження» починається з наступного дня після настання події, з якої пов’язано його початок, тобто після фактичної обізнаності особи про порушення її прав і свобод.

Якщо особа з поважних причин пропустила строк для подання скарги на рішення, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів ДВС, строки можуть бути поновлені судом за наявності поважних для цього причин за заявою заявника.

Скарга у виконавчому провадженні подається виключно у письмовій формі та повинна містити:

  • найменування органу ДВС, до якого вона подається;
  • повне найменування (прізвище, ім’я та по батькові) стягувача та боржника, їхні місця проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (прізвище, ім’я та по батькові) представника сторони виконавчого провадження, якщо скарга подається представником;
  • реквізити виконавчого документа (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина);
  • зміст оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності та посилання на порушену норму закону;
  • викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;
  • підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги.

Звернення до суду на дії чи бездіяльність виконавців та посадових осіб – це законне право кожного громадянина, але ним він може скористатися у визначені строки.

За інформацією Південного міжрегіонального управління Мін’юсту

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт ЄСВ: зразок заповнення та бланк

Звіт ЄСВ – так до сих пір часто називають Податковий розрахунок, що містить дані не лише про ЄСВ, але й про ПДФО та військовий збір. До вашої уваги склад Звіту ЄСВ і приклади заповнення окремих його додатків. На що слід звернути увагу, аби не помилитися?
145828

Як скласти акт приймання-передачі товару

Акт приймання-передачі товару – це документ, який складається у довільній формі та посвідчує факт передачі товару від постачальника до покупця, у т.ому числі й постачання товару. Підкажемо, коли усе таки потрібно складати саме його і як це зробити правильно.
54679

Мінімальна зарплата 2025

Мінімальна зарплата 2025 встановлена у законопроекті № 12000 «Про Державний бюджет України на 2025 рік». Розмір МЗП з 1 січня 2025 року остаточно буде затверджено у держбюджеті.
3285

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
15986

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді