На скільки зросла середня заробітна плата в Україні

За даними Держстату, у І кварталі середня заробітна плата в Україні зросла на 22,5% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

На скільки зросла середня заробітна плата в Україні

Калькулятор індексації зарплати

В абсолютному розмірі середня заробітна плата досягла рівня 18 903 грн.

Найбільше нині платять у таких секторах економіки:

  • ІТ та телекомунікаційному – майже 49,5 тис. грн;
  • фінансовій і страховій сфері – 39,1 тис. грн;
  • на авіаційному транспорті – 34,7 тис. грн.

Лідерами за темпами зростання у І кварталі стали:

  • готельно-ресторанне господарство – +44,1%;
  • будівництво – +44,0%;
  • водний транспорт – +42,0%.  

Як зауважив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, якщо порівнювати темпи зростання середньої зарплати з інфляцією за відповідний період (у січні-березні – 4,0%), то результати виглядають доволі пристойно. Однак, на його думку, до них треба ставитись доволі стримано.

«По-перше, лише в одній з усіх сфер (їх укрупнено – понад два десятки) економічної діяльності зарплати перевищують в еквіваленті 1 тис. доларів або євро.

По-друге, середня заробітна плата у згаданому валютномуеквіваленті (495 доларів) попри темпи відновлення все ще поступається середньому показнику 2021 року (513,5 доларів).

По-третє, дві з трьох сфер, де зафіксовані найвищі темпи зростання зарплати, за абсолютними їх розмірами глибоко у хвості рейтингу: попри 44%-ве зростання, середня заробітна плата у готельно-ресторанному господарстві досягла лише 15 057 грн, а на будівництві – 14 561 грн.

По-четверте, у провідному «експортному» секторі національної економіки – сільському господарстві, доля якого перевищує у загальних обсягах 60%, середня заробітна плата попри збільшення на 19% не дотягнула навіть до 15 тис. грн», – зазначив Данило Гетманцев.

Джерело: офіційний сайт Держстату, Telegram-канал Данила Гетманцева

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10749

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
43368

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
83634

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2383

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді