Що зміниться в обліку нематеріальних активів

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін оприлюднив проєкт змін до НП(с)БОДС 122 «Нематеріальні активи».

облік нематеріальних активів

Калькулятор штрафів

Проєкт змін спрямований на приведення НП(с)БОДС 122 «Нематеріальні активи» у відповідність до Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку для державного сектору 31 «Нематеріальні активи» з урахуванням особливостей національного законодавства.

Мінфін пропонує:

  • доповнити стандарт новим визначенням «амортизація»;
  • дещо розширити перелік витрат, які відображаються в обліку як витрати, пов’язанні із придбанням (створенням) нематеріального активу;
  • переглянути методологічні засади щодо оцінки та первісного визнання нематеріальних активів, отриманих за операціями обміну;
  • переглянути обліковий підхід до визначення строку корисного використання (експлуатації) та ліквідаційної вартості нематеріальних активів.

Так, для нематеріального активу, отриманого у результаті обміну на інший актив, первісною вартістю з 01.01.2025 буде:

  • його справедлива вартість на дату оприбуткування (наразі залишкова вартість, яка не дорівнює нулю);
  • первісна (переоцінена) вартість переданого активу з урахуванням суми накопиченої амортизації – якщо справедливу вартість отриманого або переданого об’єкта нематеріальних активів визначити неможливо.

Нематеріальним активом визнаватимуть з 01.01.2025 актив, який виникає внаслідок угод, які мають обов’язкову силу незалежно від того, чи можуть вони бути передані або відокремлені від суб’єкта державного сектора чи від інших прав та зобов’язань (звичайно за умови наявності потенціалу корисності чи ймовірності отримання економічних вигід в майбутньому).

Що зміниться в обліку нематеріальних активів

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Облік кредиторської заборгованості

По боргам треба платити. Кредиторська заборгованість бюджетної установи – не виняток. Облік кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги, попередня оплата та післяплата, інвентаризація та списання простроченої кредиторської заборгованості – це питання даного огляду.
29227

Надходження в натуральній формі в бюджетній установі

У кейсі бухгалтерських проведень завжди зможете знайти проведення за різними господарським операціями, навіть такі, що не передбачає Типова кореспонденція. Наразі для вас — 4 приклади оприбуткування надходжень у натуральній формі.
8302

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3540

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді