Як бухгалтеру військової частини оподатковувати грошову допомогу та компенсацію

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили питання оподаткування сум грошової допомоги в проведенні поховання і компенсації матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробків.

грошова допомога та компенсація

Калькулятор штрафів

Суму грошової допомоги, яка надається військовою частиною згідно із постановою КМУ «Про грошове забезпечення військовослужбовців» від 22.05.2000 № 829 членам сімей військовослужбовців, які загинули (безвісно пропали) або померли під час виконання службових обов’язків, не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та не оподатковують ПДФО і військовим збором.

У розділі І Додатка 4ДФ до Податкового розрахунку суму грошової допомоги відображають за ознакою доходу «128».

Натомість суму компенсації витрат в проведенні поховання та матеріальних витрат на ритуальні послуги і спорудження надгробків членам сімей військовослужбовців, які загинули (безвісно пропали) або померли під час виконання службових обов’язків, включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковують ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5% на загальних підставах.

У розділі І Додатка 4ДФ до Податкового розрахунку суму компенсації відображають за ознакою доходу «127».

Із ІПК від 13.06.2024 № 3213/ІПК/99-00-24-03-03

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40361

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
196191

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді