Алгоритм оплати листка непрацездатності

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці ПФУ нагадали порядок призначення та виплати за листком непрацездатності, а також про дотримання строків.

оплата листка непрацездатності

Калькулятор стажу

Тимчасова втрата працездатності – це період непрацездатності людини внаслідок захворювання, травми або інших причин (вагітність та пологи, карантин тощо), який має тимчасовий характер і триває до відновлення працездатності. Тимчасову непрацездатність підтверджують листком непрацездатності.

Алгоритм оплати листка непрацездатності:

1. Застрахована особа звертається до лікаря, щоб встановити факт тимчасової непрацездатності.

2. Лікар за результатами огляду створює в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я медичний висновок про тимчасову втрату працездатності застрахованої особи, на підставі якого в Електронному реєстрі листків непрацездатності буде сформовано листок непрацездатності за умови наявності інформації про застраховану особу в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

3. Роботодавець в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ отримує листок непрацездатності в день його створення. На цьому етапі листок непрацездатності виконує лише інформаційну функцію – що працівник хворіє. Лікарняний набуває статусу «Готовий до сплати»через 7 днів після дати його закриття (для лікарняних по вагітності та пологах – через сім днів після дати відкриття). Після набуття цього статусу роботодавець може працювати з листком непрацездатності.

Кадрова служба або уповноважена особа роботодавця визначає кількість днів непрацездатності, які підлягають оплаті. Рішення про призначення страхової виплати роботодавець приймає протягом:

  • 10 робочих днів з дня набуття статусу «готовий до сплати» – для допомоги по тимчасовій непрацездатності;
  • 3 робочих днів з дня набуття статусу «готовий до сплати» – для допомоги по вагітності та пологах.

Це рішення є підставою для бухгалтера нарахувати суму відповідної виплати. Протягом 5 робочих днів з дати прийняття цього рішення бухгалтер формує заяву-розрахунок в кабінеті страхувальника на вебпорталі ПФУ та направляє її до ПФУ.

4. Пенсійний фонд України опрацьовує заяву-розрахунок за листком непрацездатності та приймає рішення щодо фінансування страхової виплати. Протягом трьох робочих днів після надходження заяви-розрахунку ПФУ фінансує роботодавця перераховуючи кошти для виплати страхових коштів працівнику на окремий рахунок страхувальника.

6. Роботодавець, отримавши кошти на рахунок, як правило, не пізніше найближчого дня, встановленого для виплати заробітної плати, здійснює страхову виплату працівнику.

За інформацією ПФУ

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26402

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
244904

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14257

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22916

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді