Зарплата сумісників: як нараховувати ЄСВ

Єдиний внесок встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ.

ЗРАЗКИ документів для оформлення сумісництва

Зарплата сумісників: як нараховувати ЄСВ

При нарахуванні зарплати фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Отже:

  • Якщо працівник протягом календарного місяця працював на одному підприємстві як за основним місцем роботи так і за сумісництвом та отримав загальну суму доходу менше розміру МЗП встановленої законом на місяць, сума ЄВ розраховується як добуток розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ.
  • Якщо працівник працював на різних підприємствах при цьому за основним місцем роботи, отримав суму доходу менше розміру МЗП встановленої законом на місяць, сума ЄВ розраховується як добуток розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ.
  • Нарахування ЄВ на дохід, отриманий не за основним місцем роботи, здійснюється згідно вимог абзацу третього частини п’ятої ст. 8 Закону № 2464 незалежно від його розміру.

За матеріалами ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплата до мінімальної заробітної плати 2024

Зарплата вийшла менша від мінімалки – у більшості випадків необхідно її «дотягувати» шляхом доплати до мінімальної заробітної плати. Однак не все так просто, адже є надурочні, нічні, різні доплати і надбавки, лікарняні та відпускні. Як з цим розібратися – у консультації.
111567

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
66361

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
97632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді