Черговість списання коштів з єдиного рахунку

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили як списуватимуть кошти з єдиного рахунку за наявності у платника податків сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань.

черговість списання коштів з єдиного рахунку

Калькулятор штрафів

ДПС щоденно, крім вихідних, святкових та неробочих днів, в розрізі окремого платника податків формує реєстр платежів з єдиного рахунку:

  • у межах коштів, сплачених на єдиний рахунок;
  • з урахуванням наявних у такого платника сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань.

При цьому також ДПС дотримує черговість сплати:

  • у першу чергу – недоїмка з ЄСВ;
  • у другу чергу – податковий борг згідно з черговістю його виникнення, з урахуванням положень п. 131.2 ПК;
  • у третю чергу – грошові зобов’язання, визначені на підставі податкових повідомлень-рішень, у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок (якщо ці платіжні інструкції містять інформацію про дату та номер відповідного податкового повідомлення-рішення);
  • у четверту чергу – визначені платником податку (податковим агентом) грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів, місцевих податків, ЄСВ у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок (якщо ці платіжні інструкції містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача);
  • у п’яту чергу – грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;
  • у шосту чергу – грошові зобов’язання з місцевих податків у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;
  • у сьому чергу – інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, у хронологічному порядку надходження платіжних інструкцій на зарахування коштів на єдиний рахунок (якщо ці платіжні інструкції містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача).

Для формування реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника ДПС керується нормами пунктів 35-1.5, 35-1.7 ПК з урахуванням черговості сплати, визначеної пунктами 35-1.6, 89.7, 131.2 ПК.

Реєстр платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка є підставою для перерахування Казначейством платежів зазначеним у ньому отримувачам.

Після підтвердження Казначейством факту перерахування, дані такого реєстру стають доступними для перегляду платником через Електронний кабінет та є підставою для відображення органами ДПС в інтегрованій картці платника сум надходжень на бюджетні рахунки для зарахування надходжень та/або на небюджетні рахунки органів ДПС, відкриті в Казначействі для зарахування ЄСВ.

ЗІР, категорія 129.05

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47265

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2946

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53121

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді