Держаудитслужба карає, а Головбух:Бюджет — упереджує

Днями Держаудитслужба провела брифінг, присвячений результатам діяльності за 2 роки. Окрім підбиття підсумків, увагу приділили концептуальним змінам у побудові державного фінансового контролю та планам на майбутнє.

Спікером брифінгу була особисто голова Держаудитслужби Лідія Гаврилова. Вона розповіла, що Держфінінспекцію реорганізовано задля того, аби перейти від функцій контролю до аудиту, що має на меті запобігання нецільовому, неефективному використанню бюджетних коштів та майна. Нинішні зміни у порядку проведення державного фінансового контролю спрямовані на його оптимізацію і вдосконалення, де пріоритетною стає робота з попередження порушень.

Хоча, за словами пані Лідії, каральні функції у Держаудитслужби як органу державного фінансового контролю залишаються. Вона і надалі в межах своїх прав та повноважень, зокрема:

  • вимагатиме від керівників, посадових осіб установ, що контролюються, усунути виявлені порушення;
  • вилучатиме в судовому порядку до бюджету виявлені ревізіями приховані і занижені платежі;
  • ставитиме питання про припинення бюджетного фінансування і кредитування, якщо отримані кошти і позички використовуються з порушенням законодавства;
  • накладатиме відповідно до закону на керівників та інших службових осіб підконтрольних установ адміністративні стягнення.

А ось чи можуть бюджетні установи розраховувати на допомогу компетентного органу в упередженні порушень? Лідія Гаврилова зазначила, що керівники бюджетних установ, особливо голови об’єднаних територіальних громад, не завжди мають достатній рівень знань для ведення фінансово-господарської діяльності. Тож аби упередити порушення в їхній роботі, Держаудитслужба намагатиметься їм максимально допомагати — в межах своїх можливостей, звичайно.

Тож допоки Держаудитслужба діє переважно в статусі карального органу, тижневик «Головбух: Бюджет» і надалі допомагатиме бухгалтерам бюджетних установ працювати без порушень.

Ми постійно висвітлюємо робочі ситуації, у яких вчинки бухгалтера органи контролю трактують як порушення. Даємо поради, як діяти правильно, аби не припуститися порушень. Докладно описуємо ситуації, потрапляючи в які бухгалтер навіть не усвідомлює, що вчиняє порушення. Чи-то навпаки — має оскаржувати висновки актів ревізії, оскільки діяв у межах законодавства.

А ще — проводимо семінари для бухгалтерів та керівників бюджетних установ, де вчимо працювати без порушень.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8642

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19091

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді