Основні зміни у закупівельному законодавстві

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінекономіки роз’яснило останні новації в Особливостях здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану.

зміни у закупівельному законодавстві

Калькулятор штрафів

У листі-роз’ясненні від 15.07.2024 № 3323-04/50395-06 Мінекономіки роз’яснило щодо:

  • ступеню локалізації;
  • права здійснювати закупівлю без відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару;
  • тендерної документації та підстав для відхилення замовником тендерної пропозиції;
  • публікації в ЕСЗ інформації про місцезнаходження;
  • змін до Особливостей, які набирають чинності з 1 вересня 2024 року.

Так, тендерна документація повинна містити:

  • перелік документів та/або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції;
  • перелік документів та/або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі.

Зазначені переліки оформляють як окремі додатки до тендерної документації. Відсутність документів або інформації, що не передбачені додатками до тендерної документації, зазначеними в абзаці десятому пункту 28 Особливостей, не є підставою для відхилення замовником тендерної пропозиції такого учасника процедури закупівлі відповідно до 44 пункту Особливостей.

Якщо розголошення місцезнаходження замовника або постачальника в ЕСЗ несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), така інформація у звіті про виконання договору про закупівлю, укладеному відповідно до пункту 10 Особливостей, може зазначатися:

  • як назва адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село) місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг);
  • назва адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село), в який здійснюється доставка товару (в якому виконують роботи чи надають послуги).

Про новації у закупівельному законодавстві з 09.07.2024 та 01.09.2024 дивіться запис вебінару, який проведено представниками Мінекономіки та ДП «Прозорро».

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4474

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
30356

Тендерна пропозиція учасника: коли відхиляти

Замовник може відхиляти тендерну пропозицію учасника. Для цього він розміщує інформацію в ЕСЗ та посилається на певні підстави, за яких це можна робити. Визначає їх стаття 31 Закону про публічні закупівлі.
926

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді