Територіальні одиниці України класифікували до вимог Євростату

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Держстат затвердив Статистичну класифікацію територіальних одиниць України (NUTS-UA), яку введе в дію з 01.01.2025.

NUTS-UA

ВИРОБНИЧИЙ КАЛЕНДАР 2024

Статистична класифікація територіальних одиниць України (NUTS-UA) розроблена з метою створення передумов для узгодження показників регіональної статистики України та Євростату з урахуванням acquis ЄС у сфері статистики.

Згідно зі статистичною класифікацією територіальних одиниць України (далі – NUTS-UA) територія України поділена на територіальні одиниці («статистичні регіони»), які сформовані за критеріями, визначеними в Регламенті (ЄС) № 1059/2003.

NUTS-UA є ієрархічною та має три рівні:

  • територіальні одиниці першого рівня (далі – NUTS-UA1);
  • територіальні одиниці другого рівня (далі – NUTS-UA2);
  • територіальні одиниці третього рівня (далі – NUTS-UA3).

Кожна NUTS-UA1 поділяється на NUTS-UA2, які так само поділяються на NUTS-UA3. Окремі територіальні одиниці України належать до кількох рівнів NUTS-UA одночасно.

NUTS-UA1 сформовані шляхом об’єднання адміністративних одиниць «регіони». Розмір кожної NUTS-UA1 за кількістю населення перебуває в межах порогових значень рівня NUTS1: від 3 до 7 млн осіб.

NUTS-UA2 – це адміністративні одиниці «регіони». Середній розмір адміністративних одиниць «регіони» за кількістю населення перебуває в межах порогових значень рівня NUTS2: від 800 тис. до 3 млн осіб.

NUTS-UA3 – це адміністративні одиниці «райони». Середній розмір адміністративних одиниць «райони» за кількістю населення перебуває в межах порогових значень рівня NUTS3: від 150 до 800 тис. осіб.

Отже, територія України поділена на вісім територіальних одиниць рівня NUTS-UA1, 27 територіальних одиниць рівня NUTS-UA2 та 138 територіальних одиниць рівня NUTS-UA3. Дві територіальні одиниці рівня NUTS-UA2 класифіковані одночасно як територіальні одиниці рівня NUTS-UA3, а саме міста Київ і Севастополь.

Структура коду NUTS-UA має вигляд UAXYV

де: UA – код України за системою дволітерних кодів країн, яка визначена у ДСТУ ISO 3166-1:2009 «Коди назв країн світу»,

X – номер NUTS-UA1,

XY – номер NUTS-UA2,

XYV – номер NUTS-UA3.

Найменування NUTS-UA2 та NUTS-UA3 відповідають назвам регіонів і районів України.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3540

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47267

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
6905

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді