Типи корегуючих заяв-розрахунків

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці ПФУ нагадали про види корегуючих заяв-розрахунків у разі виправлення страхувальником самостійно виявленої помилки.

корегуюча заява-розрахунок

Калькулятор штрафів

Сформувати та подати корегуючу заяву-розрахунок страхувальник має можливість через вебпортал електронних послуг ПФУ. Її слід подавати у разі самостійно виявленої помилки у нарахуванні страхових виплат за листками непрацездатності. За результатами її подання страхувальник зможе:

  • відзвітувати про повернення надлишку отриманих коштів на рахунок Пенсійного фонду України – якщо отримане зайве (через помилку) фінансування;
  • доплатити по листках непрацездатності працівникам, якщо заяву-розрахунок вже профінансували – якщо помилка призвела до заниження суми фінансування.

Передбачені наступні типи корегування:

  • корегування збільшення – при необхідності здійснення доплати за листками непрацездатності;
  • корегування зменшення – після повернення зайво отриманих коштів,
  • корегування несумових параметрів – кількість днів, страховий стаж тощо.

До корегуючої заяви-розрахунку обов’язково необхідно додати пояснення щодо причин проведення корегування, а до заяви-розрахунку на зменшення – додатково додати платіжне доручення про повернення коштів.

За інформацією ГУ ПФУ в Луганській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26402

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
244904

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14257

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22916

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді