Зміни в обліку військового майна

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Учора, 26.08.2024, набрали чинності зміни до ряду нормативних актів Міноборони.

облік військового майна

Калькулятор індексації зарплати

Міноборони затвердило зміни:

  • до Положення про військове (корабельне) господарство ЗСУ;
  • Інструкції про організацію речового забезпечення військовослужбовців ЗСУ в мирний час та особливий період;
  • Інструкції з обліку військового майна у ЗСУ (далі – Інструкція).

Міноборони в Інструкції визначив, що облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі.

Первинні документи, створені в електронній формі в інформаційно-комунікаційній системі, застосовуються за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг та про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги.

Посадові (службові) особи, які виконують організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції, у разі підписання документів в електронній формі використовують виключно кваліфіковані електронні підписи підписувачів – представників військової частини.

Інші військовослужбовці використовують кваліфіковані електронні підписи або удосконалені електронні підписи, що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, в яких не зазначаються ідентифікаційні дані відповідних військових частин.

Окрім цього Інструкцію доповнили новим розділом, який врегульовує особливості обліку майна, примусово відчуженого в умовах дії правового режиму воєнного стану.

Досить багато новацій у складанні форм первинних документів, змін до них. Окрім цього 18 форм первинних документів затверджено у новій редакції.

Нові форми застосовуємо з 26.08.2024 – дня набрання чинності наказом Міноборони від 15.08.2024 № 560.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24216

Інвентаризація основних засобів: порядок проведення

В бюджетних установах щороку проводиться інвентаризація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів (ІНМА) . Вона підтверджує достовірність бухгалтерського обліку і фінзвітності бюджетних установ. Розглянемо, коли і як її проводити.
29527

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
54803

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді