Який розмір соцвиплат закладений у держбюджеті-2025

Серед пріоритетів соціального бюджету-2025: збільшення фінансування на виховання дітей в сімейному середовищі, адресна підтримка тим, хто її потребує, збереження виплат для ВПО.

Соціальний бюджет–2025: основні пріоритети

Калькулятор індексації зарплати

Відповідно до проєкту бюджету, поданого до ВРУ до першого читання, сукупні видатки на програми соціальної підтримки у 2025 р. складуть 419,2 млрд грн.

Які пріорітети соціальної політики

  • Пріоритет 1: Захист українців від ризику бідності

На підтримку малозабезпечених родин у 2025 р. планується спрямувати 19,7 млрд грн. Хоча це  на 0,5 млрд грн менше, ніж було заплановано у бюджеті на 2024 р, таке зниження зумовлено нижчою, ніж очікувалось, кількістю отримувачів допомоги протягом 2024 року.  Відповідно видатків в сумі 19,7 млрд грн у 2025 році вистачить  для того, аби захистити найбільш вразливі малозабезпечені родини. 

За пропозицією Мінсоцполітики передбачено підвищення рівня забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям на 5% (для працездатних осіб з 55% до 60%, для дітей з 140% до 145%). Це дозволить підвищити рівень соціального захисту родин, які потрапили за межу бідності. 

Крім того, на соціальний захист українців, які потрапили у складні життєві обставини, передбачено 80,8 млрд грн. Зокрема, у проєкті Бюджету передбачено збереження у наступному році виплати на проживання для ВПО як кризової виплати, яка є частиною підтримки Уряду для внутрішньо переміщених осіб.

Розмір виплати залишається незмінним:

  • 3 тис. грн – для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 тис. грн – для інших осіб.

На виплату житлових субсидій і пільг – 42,3 млрд грн. Ця сума дорівнює обсягу прогнозних  витрат на субсидії і пільги у 2024 р. 

  • Пріоритет 2: Підтримка осіб з інвалідністю

Сьогодні в  Україні проживає близько 2,8 млн осіб з інвалідністю. На жаль, щодня до цієї кількості доєднуються нові і нові українці, які внаслідок участі у збройному захисті Батьківщини, або обстрілів з боку країни-агресора, отримують тяжкі травмування та інвалідизацію. 

На соціальний захист осіб з інвалідністю в Держбюджеті передбачено – 6,7 млрд грн. В порівнянні з 2024 р. на 0,3 млрд більше. Зокрема:

  • на забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення – 4,6 млрд грн;
  • протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення – 1,1  млрд грн;
  • на реабілітацію дітей з інвалідністю – 1,0  млрд грн.
  • Пріоритет 3: Створення умов, щоб кожна дитина виховувалась в сімейному середовищі

На соціальний захист дітей та сім'ї передбачено –  27,4 млрд грн, або майже на рівні 2024 року (коли було 27,6 млрд грн). Значна частина цих коштів буде спрямована на те, щоб діти, які – в силу різних обставин – залишились без батьківського піклування, могли зростати в сімейному оточенні.

  • Пріоритет 4: Забезпечення гідної старості  для людей похилого віку

Сукупні видатки на пенсійне забезпечення  становитимуть 780,9 млрд грн. Попри те, що під час повномасштабної війни Уряд має право не проводити індексацію пенсій, Мінсоцполітики закладає й індексацію пенсій у 2025 р., в т.ч. – проіндексує найнижчі пенсії.

  • Пріоритет 5: Розвиток системи соціальних послуг

У 2025 році Мінсоцполітики планує спрямувати на розвиток системи соціальних послуг – 1,3 млрд грн, це на 22 % більше, ніж у 2024 році.

Мінсоцполітики нагадує, що даний проєкт Держбюджету, затверджений Урядом, не є остаточним варіантом. Під час розгляду у Верховній Раді він буде зазнавати певних змін та доопрацьовуватися, враховуючи пропозиції та зауваження народних депутатів.

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35597

Державний бюджет 2024

Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-ІХ (далі – Держбюджет 2024), який є основним фінансовим планом країни. Держбюджет-2024 набере чинності з 01.01.2024 р.
3960

Державний бюджет 2022: все, що потрібно знати бухгалтеру

Затверджено Держбюджет на 2022 рік, а це означає, що ми маємо всі основні цифри та можемо вже зараз прикинути деякі розрахунки. Що і зробив експерт. Ми вже все порахували та підготували для вас зручні таблиці, які спростять вашу роботу.
12356

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11. Код кожної бюджетної програми відповідає коду функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету
15108

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді