Уряд планує запровадити нову соціальну допомогу

Мінсоцполітики пропонує запровадити нову соціальну допомогу на заміну прожитковому мінімуму.

Уряд планує запровадити нову соціальну допомогу

Калькулятор індексації зарплати

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович під час години запитань до Уряду закликала повернутися до обговорення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення» № 3515 від 20.05.2020 р.

Законопроект передбачає відокремлення двох соціальних стандіртів (мінімальної заробітної плати від прожиткового мінімуму) та запровадження оподаткування для домогосподарств. 

«Прожитковий мінімум не може бути збільшений через те, що до нього прив'язано дуже велика кількість різних невластивих виплат, зокрема, штрафів, і якщо тільки ми його піднімаємо, чи посадових окладів, це збільшує допомогу одинокій мамі на тисячу гривень, а, наприклад, пенсію якомусь з силовиків на 100 разів, тому дуже складно в таких випадках піднімати, оперувати цими сумами. Разом з тим, ми запроваджуємо орієнтовану на обрахунок домогосподарства пілотну програму – базова соціальна допомога, яка, я сподіваюся, з січня вже буде працювати. Вона буде абсолютно автоматизованою» – зауважила Оксана Жолнович.

Джерело: Телеканал Рада

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7810

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5527

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1511

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді