В Україні сповільнилася промислова інфляція

За даними Державної служби статистики, у серпні промислова інфляція пригальмувала, ціни виробників промислової продукції за серпень 2024 (до липня) зросли на 2,2%.

В Україні сповільнилася промислова інфляція

Калькулятор індексації зарплати

Як зазначає голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, серпнева інфляція була мінімальною за останні 5 місяців. Перед цим у травні 2024 року до попереднього місяця ціни виробників зросли на 7,2%, у червні на 14%, у липні на 8,8%.

У річному вимірі (до серпня 2023 року) промислова інфляція залишається на високому рівні, хоча й дещо пригальмувала до 31,2% (проти 33,3% у липні). 

Найбільше ціни виробників у річному вимірі зросли у таких галузях промисловості:

  • постачання електроенергії, газу, пари (+56,2%);
  • виробництво фармацевтичних продуктів (+25,6%);
  • виробництво коксу та нафтопродуктів (+16,1%).

Річна виробнича інфляція продовжує обумовлюватись насамперед зростанням енергетичних витрат. Це пов’язано із:

  • здорожчанням е/е для непобутових споживачів через втрати у генеруючих потужностях;
  • необхідність імпорту е/е;
  • зростання витрат на альтернативні джерела енергії тощо. 

Гетманцев зазначив, що, водночас, у серпні, за оцінками НБУ, ситуація дещо поліпшилася з огляду на більш ранній вихід з ремонту АЕС та зменшення споживання зі зниженням температур. Це дозволило стабілізувати енергопостачання і сповільнити енергетичну інфляцію в останній місяць літа.

У вересні – жовтні ціни виробників у річному вимірі ймовірно продовжать гальмувати, через високу базу минулого року. Як випливає із чинного макро-прогнозу, уряд (МЕРТ) очікує на розворот виробничої інфляції і її уповільнення до 9,8% на кінець поточного року. 

«На ціни виробників продовжують тиснути проблеми на ринку праці, що обумовлюють зростання вартості робочої сили (у ІІ кварталі 2024 року середня зарплата у промисловості зросла на 26%, рік до року). У будь-якому випадку, розгін промислової інфляції до 30%+ у річному вимірі не залишиться не поміченим для цін споживчого ринку. Це один із про-інфляційних факторів, який актуалізувався у порядку денному другої половини цього року», – зауважив Данило Гетманцев

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
64676

Індексація зарплати в вересні 2022 року

Держстат установив індекс інфляції в липні 2022 року в розмірі 100,7%. Хто з працівників бюджетної сфери матиме право на індексацію заробітної плати у вересні 2022-го та в яких розмірах?
6979

Індексація зарплати в серпні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в серпні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в серпні?
10276

Індексація зарплати в липні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в липні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в липні?
13676

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді