Кому та за яких умов виплачують одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю

Який порядок призначення одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю – роз'яснення.

Кому та за яких умов виплачують одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю

Калькулятор індексації зарплати

Статтею 1 Закону «Про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України» від 20.03.2023 № 2980-ІХ (далі – Закон) визначено, що право на призначення і виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю мають особи з числа:

які стали особами з інвалідністю у зв’язку з:

  • пораненням,
  • каліцтвом,
  • контузією
  • або внаслідок захворювання,

пов’язаних з виконанням посадових (службових, професійних) обов’язків у період військової агресії російської федерації проти України в районах проведення після 24 лютого 2022 року воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавались після цієї дати бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам.

У разі загибелі (смерті) осіб, зазначених вище, у зв’язку з пораненням каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаних з виконанням посадових (службових, професійних) обов’язків у період військової агресії російської федерації проти України в районах проведення після 24 лютого 2022 року воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавались після цієї дати бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам, одноразова грошова допомога за шкоду життю та здоров’ю призначається та виплачується членам їх сімей.

Одноразова грошова допомога за шкоду життю та здоров’ю виплачується в розмірах, визначених ч. 1 ст. 2 Закону, зокрема:

  • особам з інвалідністю I групи – 800 тисяч гривень;
  • особам з інвалідністю II групи – 500 тисяч гривень;
  • особам з інвалідністю III групи – 200 тисяч гривень;
  • у разі загибелі (смерті) – 1 мільйон гривень.

Якщо особа одночасно має право на призначення і виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, передбаченої цим Законом, та одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, встановлених іншими нормативно – правовими актами, виплата грошових сум здійснюється виключно в порядку та розмірах, визначених цим Законом.

Пунктом 3 ст. 6 Закону встановлено, що:

  • особам, яким у період з 24 лютого 2022 року до набрання чинності цим Законом призначено та виплачено одноразову грошову допомогу, одноразову страхову виплату або одноразову компенсацію за шкоду життю та здоров’ю, завдану їм внаслідок військової агресії російської федерації проти України в районах проведення після 24 лютого 2022 року воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавались після цієї дати бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам, відповідно до інших нормативно – правових актів у розмірі меншому, ніж передбачено цим Законом:
    • за рахунок державного бюджету виплачується різниця між сумою, визначеною цим Законом, та фактично отриманою сумою в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Особи, які мають право на призначення і виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, передбаченої цим Законом, можуть реалізувати його протягом трьох років з дня виникнення у них такого права.

Механізм призначення і виплати одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю відповідно Закону встановлено «Порядком призначення і виплати одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України» (далі – Порядок), який затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту осіб, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветеранів війни та осіб, що працюють в спеціальних умовах» від 27.12.2023 № 1396 (набрала чинності 1 січня 2024 року).

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в Миколаївській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7503

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5385

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1448

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
4992

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді