Розмір житлових субсидій перерахують автоматично

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінсоцполітики у зв’язку з наближенням опалювального сезону нагадало про житлову субсидію на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення (далі – житлова субсидія).

розмір житлових субсидій

Калькулятор стажу

Отримувачам житлових субсидій для перерахунку розміру виплати у зв’язку з опалювальним сезоном додатково нікуди не треба звертатись. Пенсійний фонд перерахує розмір житлової субсидії автоматично.

Жодних змін у формулі розрахунку субсидій або в процедурі їх призначення не відбувалось. Коштів, закладених державою у бюджет поточного та наступного – 2025 р., достатньо, щоб допомогу від держави отримали ті, хто її потребує.

Наразі близько 2,8 млн домогосподарств вже користуються житловими субсидіями та пільгами на оплату житлово-комунальних послуг.

А для тих, хто тільки планує скористатися програмою, Мінсоцполітики нагадало, що субсидія надається домогосподарству, якщо родина сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов’язковий платіж. Такий платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства і норми споживання.

Оформити житлову субсидію може:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладення договору оренди. У такому випадку до заяви додаються документи, що підтверджують проживання за адресою домогосподарства (наприклад, довідка ВПО);
  • за заявою опікуна чи піклувальника, неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківської опіки або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
  • індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується. У цьому разі до заяви потрібно додати документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Наразі також діє спрощений механізм звернення за житловою субсидією, без збирання довідок і витрачання часу на заповнення декларації. Людина може подати спрощене звернення, а заяву і декларацію оформить Пенсійний фонд України (ПФУ) на підставі інформації, яка наявна в офіційних реєстрах.

Спрощене звернення варто подавати тим громадянам, в яких не передбачено за їх життєвими обставинами жодних виключень з правил, тобто співпадає кількість зареєстрованих та фактично проживаючих в житловому приміщенні осіб, працездатні особи працюють і своєчасно сплачуються податки тощо.

Подати спрощене звернення для призначення субсидії (або заяву та декларацію, якщо подаєте повний пакет документів) можна:

  • поштою або особисто в одному з сервісних центрів ПФУ;
  • через портал електронних послуг (обрати опцію «Заява на житлову субсидію чи пільгу») або мобільний додаток ПФУ;
  • через портал Дія (ввівши у пошуку «Заява на субсидію»);
  • у центрах надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Якщо особа подає документи у період:

  • з 1 жовтня до 30 листопада (включно) – субсидію призначають з початку опалювального періоду (тобто із 16 жовтня);
  • починаючи з 1 грудня – з того місяця, в якому відбулось звернення.

За інформацією Мінсоцполітики

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7492

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5385

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1447

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
4991

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді