Мінімальний розмір допомоги по безробіттю

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі – Фонд) затвердив мінімальний розмір допомоги по безробіттю.

розмір допомоги по безробіттю

Вебінар для бюджетників «Як ревізори перевіряють господарські договори»

Мінімальний розмір по безробіттю з дня набрання чинності постанови Правління Фонду від 19.09.2024 № 74 становитиме 1500 грн та 3600 грн (наразі 1500 грн та 2500 грн). Також розширили підстави, за яких застосовуватимуть мінімальний розмір допомоги по безробіттю.

Допомогу у розмірі 1500 грн встановлено:

  • для молоді, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і яка потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації в установленому порядку відповідних осіб як безробітних;
  • осіб, звільненим з останнього місця роботи (служби) з підстав, передбачених:
    • пунктами 7-73 частини 1 статті 36, пунктами 3, 4, 7 і 8 частини 1 статті 40, статтями 41 (крім пунктів 5 та 6 частини 1) і 45 КЗпП;
    • пунктами 3, 4, 41 частини 1 статті 84 Закону України «Про державну службу»;
    • пунктами 6 і 10 частини 1 статті 77 Закону України «Про Національну поліцію»;
    • пунктами 3, 31, 5 частини 1 статті 51 Закону України «Про прокуратуру»;
    • пунктами 3–32 частини першої статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
  • осіб, звільненим з останнього місця роботи (служби) з аналогічних підстав, визначених іншими законами.

Допомогу у розмірі 3600 грн встановлено:

  • для застрахованих осіб, визнаних безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше 7 місяців;
  • застрахованих осіб, визнаних безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж 7 місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • працівників та гіг-спеціалістів юридичних осіб, що перебувають у статусі резидента Дія Сіті, після звільнення чи припинення гіг-контракту;
  • внутрішньо переміщених осіб або осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, які не мають документів про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення).

Постанова Правління Фонду від 19.09.2024 № 74, якою встановлено мінімальний розмір допомоги по безробіттю, не набрала чинності.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7488

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5385

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1447

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
4991

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді