На скільки зросли пенсійні виплати в Україні

Оприлюднено середній розмір призначеної пенсійної виплати станом на 01.10.2024 р.

На скільки зросли пенсійні виплати в Україні

Калькулятор індексації зарплати

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Середня пенсія на 1 жовтня 2024 року склала 5 851,9 грн.

Розподіл пенсіонерів за рівнем виплат:

  • 25,8% пенсіонерів отримували середню пенсію до 3 000 тис грн;
  • 35,9% – від 3001 до 5 000 грн;
  • 25,6% – від 5001 до 10 000 грн;
  • 12,7% – понад 10 000 грн.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року середня пенсійна виплата номінально зросла на 9,4%, реально (з урахуванням річної інфляції) – зросла на 0,7%.

Данило Гетманцев зауважив, що підвищення середньої пенсії у річному вимірі є невеликим, але принаймні воно дефльовано на зростання споживчих цін, насамперед, за рахунок щорічного перерахунку пенсій у березні цього року.  

Він також зазначив, що фінансове становище Пенсійного фонду за перші три квартали 2024 року залишалось відносно стабільним, що підкріплюється зростанням середніх зарплат в економіці та збереженням значних виплат грошового забезпечення військовим.

За підсумками 9 місяців план власних надходжень від ЄСВ, розподіленого на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, не виконано на 1,9% (- 6,8 млрд грн). Це відставання сформовано за підсумками І кварталу, тоді як у ІІ і ІІІ кварталах план перевиконувався. Проти аналогічного періоду минулого року доходи ПФУ зросли на 9,3% (+53 млрд грн).

Пенсії, де дозволяють безпекові умови на контрольованих територіях, виплачуються вчасно і в  повному обсязі.

Джерело: Telegram-канал Данила Гетманцева

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7800

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5524

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1507

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді