Місцеві фінансові органи взаємодіятимуть з Казначейством через СДО

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін оприлюднив зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів.

казначейство сдо

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

У Порядку пропонують уточнити, що у процесі казначейського обслуговування коштів місцевих бюджетів органи Казначейства:

  • відкривають, закривають рахунки в національній валюті:
  • приводять у відповідність нормативи відрахувань платежів, визначених бюджетним законодавством, між державним і місцевими бюджетами, між рівнями місцевих бюджетів до змін, внесених законодавством до таких нормативів (далі – приведення у відповідність нормативів відрахувань платежів);
  • перераховують тимчасово вільні кошти з рахунків місцевих бюджетів відповідно до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання державних цінних паперів, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2018 № 544;
  • перераховують тимчасово вільні кошти з рахунків місцевих бюджетів відповідно до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках, затвердженого постановою КМУ від 12.01.2011 № 6.

Місцеві фінансові органи взаємодіятимуть з органами Казначейства через систему дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства – Казначейство».

Операції з обробки платежів, що надійшли до місцевих бюджетів, проводиться за черговістю, що визначає пункт 3.4 Порядку. Цю чергу після проведення розрахунків за міжбюджетними трансфертами доповнили новим елементом – органи Казначейства повертатимуть кошти, залучені з єдиного казначейського рахунка (далі – ЄКР) для приведення у відповідність нормативів відрахувань платежів.

Казначейство приводить у відповідність нормативи відрахувань платежів за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету шляхом формування засобами програмного забезпечення платіжних інструкцій для здійснення внутрішніх операцій.

У разі відсутності коштів у відповідному місцевому бюджеті, приведення у відповідність нормативів відрахувань платежів здійснюється шляхом залучення коштів з ЄКР.

Органи Казначейства наступного робочого дня, що настає за днем приведення у відповідність нормативів відрахувань платежів, надсилають відповідним місцевим фінансовим органам листи з інформацією про здійснені операції та суму коштів, залучену з ЄКР, яку місцевим фінансовим органам необхідно повернути.

Місцеві фінансові органи після отримання листів від головних управлінь Казначейства здійснюють відповідні заходи щодо повернення коштів, залучених з ЄКР.

Казначейство щоденно здійснює повернення коштів, залучених з ЄКР, за рахунок поточних надходжень відповідних місцевих бюджетів до повного повернення таких коштів місцевими фінансовими органами.

Зауваження та пропозиції до проєкту Мінфін прийматиме по 31.10.2024 на електронну скриньку (e-mail): [email protected].

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливості складання розрахунків до проєктів місцевих бюджетів на 2025 рік

Проєкт місцевого бюджету на 2025 рік має ґрунтуватись на розрахунках місцевих фінансових органів, бюджетних запитах головних розпорядників коштів місцевого бюджету та показниках, що стосуються місцевих бюджетів та які будуть закладені у проєкт Держбюджету на 2025 рік. Їх містять особливості складання розрахунків місцевих бюджетів, які Мінфін доводить до місцевих фінансових органів згідно зі статтею 75 Бюджетного Кодексу.
152

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
37405

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4782

Облік внесків до статутного капіталу комунальних підприємств ОТГ

Облік внесків до статутного капіталу КП – що буде в обліку та фінансовій звітності, як обліковується вартість внеску на дату його здійснення та на дату балансу. Ці та інші питання – у даному огляді.
27959

Казначейське обслуговування бюджетників

Під час обслуговування місцевих бюджетів органи Казначейства діють за чітко встановленим порядком. Дотримуватися цього порядку мають і установи, якщо хочуть вчасно отримати кошти. Опишемо докладно всі складові казначейського обслуговування місцевих бюджетів.
13891

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді