Бюджетний грант та наслідки нецільового використання для юрособи – «єдинника»

Бюджетний грант – це цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах.

 Бюджетний грант та наслідки нецільового використання для юрособи – «єдинника»

Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабінет Міністрів України.

Згідно з ПКУ до складу доходу не включаються суми коштів та вартість майна, отриманих платником податку – юридичною особою у вигляді бюджетного гранту, за умови його цільового використання.

У разі нецільового використання наданого бюджетного гранту платник податку – юридична особа зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою п. 293.5 ст. 293 ПКУ (подвійному розмірі ставок, визначених п. 293.3 ст. 293 ПКУ).

Отже, не включається до доходу юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи сума коштів, отримана у вигляді бюджетного гранту, за умови:

  • наявності надавача бюджетного гранту в Переліку надавачів бюджетних грантів, визначеному Кабінетом Міністрів України;
  • цільового використання бюджетного гранту.

Поряд з цим, у разі якщо юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи було здійснено нецільове використання отриманого нею бюджетного гранту, то така юридична особа включає до складу доходу отриману суму бюджетного гранту в податковому періоді, в якому відбулося таке порушення, та оподатковує її за ставкою в подвійному розмірі.

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8922

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
20378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді