Експерти проаналізували медичні закупівлі й побачили системні порушення

Місцевий зріз медичних закупівель показав проблемні місця системи відкритих аукціонів. Замовники не використовують переваг конкурентних торгів, а до того ж на ринку ліків та медичного обладнання переважають монополісти. От і маємо в результаті, що на 1% постачальників припадає 50% суми всіх договорів цієї групи товарів.

Тенденції регіональних закупівель у Prozorro у сфері охорони здоров’я простежили експерти Transparency International Україна. За результатами дослідження вони презентували звіт, у якому порівняли перші три квартали 2018 та 2017 року. Відзначили як точки зростання ефективності, так і вразливі місця.

На закупівлю ліків та медобладнання припала лише третина всіх витрат медичних закладів (32,2%), дещо менше — на енергоносії (29,1%), а найменше — на будівельні роботи й поточні ремонти (14,2%).

У медичних закупівлях на місцевому рівні є позитивна динаміка. Заклади охорони здоров’я та департаменти вже обізнані з процедурою закупівлі й не бояться її, а тому їхні видатки зросли з 15,6 до 16, 7 млрд грн. На мало врегульовані законом допороги витратили вдвічі менше коштів, ніж за середнім показником по Україні.

Однак виявилося, що замовники часто навмисно занижують очікувану вартість, щоб працювати з бажаним постачальником за прямим договором. Відтак велику частку тендерів становлять закупівлі на суму від 195 до 200 тисяч грн, адже за встановленим порогом треба вже проводити конкурентні торги. У цьому проміжку в підсумку провели закупівлі з очікуваною вартістю 400 млн грн.

Новим кроком стане централізація регіональних закупівель, що зробить їх більш професійними, швидшими й дешевшими. Ставку зроблять на безпосередніх виробників, що дасть змогу знизити ціни майже на 40%.

За інформацією зі звіту «Медичні закупівлі в Prozorro»

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4815

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4259

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35737

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді