Скорочена назва установи чи організації: чи допустима у лікарняному

Листок непрацездатності є підставою для призначення лікарняних, декретних виплат (ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV).

Його заповнюють за Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з тимчасової втрати працездатності, ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі — Інструкція № 532).

Скачати заяву-розрахунок лікарняних

На лицьовому боці бланка листка непрацездатності заклад охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) чітко вказує:

  • назву і місцезнаходження ЗОЗ (повністю), які він підтверджує штампом та печаткою ЗОЗ «Для листків непрацездатності»;
  • місце роботи: назва і місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю; п. 3.1 Інструкції № 532).

Юридична особа повинна мати найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру. Юридична особа може мати, крім повного найменування, ще й скорочене (ч. 1 ст. 90 ЦК).

Вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затверджені наказом Мін’юсту від 05.03.2012 № 368/5, визначають, що найменування юридичної особи повинно містити інформацію про її:

  • організаційно-правову форму (крім органів державної влади, ОМС, органів влади АР Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ);
  • назву, яку при написанні беруть у лапки та зазначають безпосередньо після організаційно-правової форми суб’єкта господарювання (крім органів державної влади, ОМС, органів влади АР Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ).

Відтак, під час заповнення листка непрацездатності ЗОЗ повинен вказувати повністю назву юридичної особи або її відокремленого підрозділу як самого ЗОЗ, так і організації, установи.

За інформацією Фонду соціального страхування України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26799

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
246319

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14569

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23133

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді