Транспортний податок для юридичних осіб у 2021 році

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно чинного законодавства власні легкові автомобілі, які є об’єктами оподаткування (Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, зі змінами та доповненнями, далі - ПКУ).

Транспортний податок для юридичних осіб у 2021 році

ДСТУ 4163:2020 СКАЧАТИ


Власники легкових автомобілів зобов’язані сплачувати транспортний податок, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати (далі - МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, станом на 01.01.2021р. це 2 250 тис грн.

Вартість авто визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою КМУ, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального (перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщуються на офіційному вебсайті Міністерства економіки України, адреса - www.me.gov.ua ).

Платники податку – юридичні особи обчислюють самостійно суму податку станом на 1 січня звітного року. Декларація з транспортного податку подається до контролюючого органу не пізніше 20 лютого цього ж року (з розбивкою річної суми рівними частками поквартально) (пп. 267.6.4 ПКУ). Сплачується транспортний податок юридичною особою щоквартально авансовими внесками до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (пп. б п. 267.8 ПКУ).

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис грн за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (п. 267.4 ПКУ).

У разі якщо авто, придбано протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло таке право. Відповідно, попередній власник платить транспортний податок по місяць, у якому він цей автомобіль продав або подарував.

Якщо авто передано у фінансовий лізинг (оренду) платником транспортного податку щодо транспортних засобів є орендодавець (юридична чи фізична особа – власник транспортного засобу). При цьому, Декларація подається за місцем реєстрації об’єкта оподаткування протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а сплата транспортного податку здійснюється з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

Декларацію з транспортного податку можна подати в електронному вигляді (ідентифікатор форми – J0303602).

Джерело: ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47569

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6951

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3107

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді