Річний перерахунок ПДФО: як діяти, якщо виявили недоплату

Установа-роботодавець зобов’язана перерахувати зарплату працівника та суми наданої ПСП під час:

  • нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;
  • розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за рішенням працівника або у разі виникнення підстав для обмеження права на ПСП (пп. 169.2.3 ПК);
  • остаточного розрахунку з працівником, який звільняється.

Установа має право перераховувати суми нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках, аби визначити правильність оподаткування (пп. 169.4.3 ПК).

Якщо перерахунок виявив недоплату утриманого податку, то суму такої недоплати установа-роботодавець стягує за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. У разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення недоплати (пп. 169.4.4 ПК).

Результати проведеного перерахунку сум доходів, нарахованих працівнику, установа-роботодавець відображає в податковому розрахунку за формою 1ДФ у тому кварталі, в якому вона провела такий перерахунок.

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

ПДФО для бюджетників: перерахувати і не помилитися

Річний перерахунок ПДФО: як діяти, якщо виявили недоплату
Олеся СКРИМОВСЬКА головний редактор тижневика "Головбух: Бюджет", у минулому головний бухгалтер
Установи мають право перераховувати ПДФО за будь-який період і в будь-яких випадках. Зазвичай це роблять для самоперевірки. Проте є й обов’язковий перерахунок — річний. Його проводять, коли нараховують зарплату за останній місяць звітного року, тобто в грудні. То як провести перерахунок ПДФО у грудні? Хто і яку податкову соціальну пільгу мав отримувати у 2018 році? Яка відповідальність за порушення законодавства? Будьте в курсі!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47570

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6951

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3107

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді