Новим законопроектом можуть скасувати штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю

Навесні цього року у парламенті було зареєстровано одразу чотири законопроекти, що мають сприяти підвищенню зайнятості серед осіб з інвалідністю. Мова йде про проект закону №5344 «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю» та три альтернативні.

Допомогатор


 Новим законопроектом можуть скасувати штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністюКожен з них містив прогресивні позитивні нововведення, але в той же час мав і низку суперечливих положень, які могли порушити баланс врахування інтересів різних стейкхолдерів. 30 червня Комітетом ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було прийнято рішення взяти за основу альтернативний законопроект №5433-3 та створити робочу групу з напрацювання нового документу, до якої увійшли й представники Європейської Бізнес Асоціації.

Під час зустрічі із Радницею-Уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності Тетяною Ломакіною та Оксаною Жолнович, Керівником Департаменту соціальної політики та охорони здоров’я Офісу Президента України, представникам Європейської Бізнес Асоціації стало відомо, що у новому законопроекті планують скасувати штрафи за невиконання квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю. Натомість роботодавцям пропонують або облаштовувати робочі місця на рівні 4% від працевлаштованих співробітників, або сплачувати цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 40% середньої місячної заробітної плати на підприємстві.

Окрім цього, учасники обговорили й інші новації, що увійшли до робочої версії оновленого законопроекту щодо реформи у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю (законопроект ще не зареєстровано у Парламенті), зокрема:

  1. виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, окрім безпосередньо працевлаштування чи сплати внеску, буде можливо (частково) за рахунок купівлі товарів та послуг у підприємств трудової інтеграції осіб з інвалідністю, а також взяття осіб з інвалідністю на стажування за професією чи спеціальністю;
  2. у розрахунок нормативу робочих місць не включатимуться штатні працівники, робота яких пов’язана з небезпечними чи шкідливими умовами праці, а от особи з інвалідністю І групи та особи з інвалідністю ІІ групи з порушенням зору та/або слуху або інтелектуальними чи психічними порушеннями зараховуватимуться як одна працююча особа з інвалідністю за двох штатних працівників;
  3. кошти Державного фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (яким планується замінити існуючий Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю) можуть бути використані роботодавцем для забезпечення надання соціальної послуги соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці;
  4. деталізовано поняття «розумного пристосування» робочого місця для особи з інвалідністю, яке має забезпечити роботодавець, а саме: модифікацію до будівель та приміщень, модифікацію існуючого та придбання нового обладнання і компенсаторних приладів, надання дозволу на виконання певної роботи з дому тощо.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29675

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
1076

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді