З'явилась альтернатива відстороненню невакцинованого працівника

З'явилась альтернатива відстороненню невакцинованого працівника

Останнім часом трудове законодавство зазнало чимало резонансних змін. Але жодна з них не мала настільки сильного емоційного ореолу, як вимога відстороняти від роботи невакцинованих працівників. Ця норма наклалася на давню і болісну для нашого суспільства суперечку про обов’язковість щеплень та право відмовитися від них. Як наслідок — знову «два табори»: ті, хто вітає цю новацію, і ті, кого вона обурює.

Ми з розумінням ставимося до будь-якої позиції, адже врешті-решт вакцинація — особистий вибір та особиста відповідальність кожного. З сумом констатуємо, що роботодавці стали заручниками обставин, коли вони змушені виконувати норму, що викликає такий емоційний вибух.

Ми в жодному разі не закликає вакцинуватися чи не вакцинуватися, відстороняти чи не відстороняти. Наше завдання — попередити роботодавців про чинні наразі норми законодавства, а тим більше про ті, за порушення яких передбачені штрафи до 170 000 грн.

Розглянемо можливі альтернативи відстороненню та підкажемо, до яких із них вдаватися не варто.

З'явилась альтернатива відстороненню невакцинованого працівника

Варіанти, чим можна замінити відсторонення від роботи

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13838

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17380

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 09 листопада 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
20263

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 09 листопада 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
56156

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді