Чи сплачують туристичний збір працівники, які оздоровлюються на базі відпочинку підприємства

188

Запитання

Чи є платниками турзбору працівники, які оздоровлюються на базі відпочинку, що належить підприємству, де вони працюють?

Відповідь

Детальний матеріал

КДБ 18030000 Туристичний збір

Переглянути

Платниками туристичного збору є:

  • громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які:
    • прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради, про встановлення туристичного збору;
    • та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ (пп. 268.2.1 п. 268.2 ст. 268 ПКУ).

Згідно з рішенням Рад справляння збору може здійснюватися з тимчасового розміщення у таких місцях проживання (ночівлі):

  • готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;
  • житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі) (пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ).

Калькулятор днів щорічної відпустки

Згідно з п. 4 Порядку надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 2006 року № 297, до послуг з тимчасового розміщення (проживання) не належить розміщення юридичною особою своїх працівників, зокрема, у засобі розміщення, що їй належить.

Отже, проживання працівників, які перебувають у трудових відносинах з юридичною особою та оздоровлюються на базі відпочинку, що належить такій юридичній особі:

  • не відноситься до послуг з тимчасового проживання, тому не є підставою для справляння туристичного збору в розумінні пп. 268.2.1 п. 268.2 ст. 268 ПКУ,
  • а працівники не є платниками туристичного збору.

Водночас члени сімей таких працівників сплачують туристичний збір на загальних підставах, оскільки на них не розповсюджується дія п. 4 Порядку № 297.

За інформацією ГУ ДПС в Івано-Франківській області

опитування бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14683

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
349088

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48696

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38917