З якої дати набувають чинності рішення про сплату місцевих податків

164

Запитання

З якої дати набувають чинності рішення про сплату місцевих податків?

Відповідь

Детальний матеріал

Податкові зобов’язання ОМС

Переглянути

В умовах дії воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX (далі – воєнний стан), справляння окремих податків здійснюється за особливим порядком.

Рішення сільських, селищних, міських рад (далі – органи місцевого самоврядування), військових адміністрацій та військово-цивільних адміністрацій про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів (далі – Рішення) є однією з підстав для застосування особливостей оподаткування:

  • платою за землю;
  • податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  під час дії воєнного стану в Україні.  

На період дії воєнного чи надзвичайного стану в Україні на територіях, де тимчасово не здійснюють свої повноваження органи місцевого самоврядування, рішення мають право приймати відповідні військові адміністрації та військово-цивільні адміністрації.

Калькулятор штрафів

За загальним порядком прийняття рішення:

  • про встановлення місцевих податків та зборів,
  • зміну розміру їх ставок, об’єкта оподаткування,
  • порядку справляння чи надання податкових пільг,

яке тягне за собою зміну податкових зобов’язань платників податків, набирає чинності з початку бюджетного періоду.  

Проте тимчасово, на період дії воєнного стану, по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, до рішень органів місцевого самоврядування/виконавчої влади щодо встановлення ставок та пільг з місцевих податків та/або зборів та/або рішень про внесення змін до таких рішень не застосовуються вимоги:

Отже, всі прийняті органами місцевого самоврядування/виконавчої влади Рішення набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо органом чи посадовою особою не встановлено пізніший строк введення цих актів у дію.

За інформацією ГУ ДПС в Одеській області

тест для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47265

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6849

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2946

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53121