Нарахування ЄСВ на компенсацію розмов корпоративним телефоном

459

Запитання

Чи потрібно нараховувати ЄСВ на компенсацію розмов по телефону?

Відповідь

база нарахування єсв

Оновлена форма Податкового розрахунку: як заповнювати і коли звітувати

Державна податкова служба опублікувала пояснення, чи потрібно нараховувати єдиний внесок на компенсовану роботодавцем вартість невиробничих розмов працівників з мобільних телефонів, які належать підприємству.

ДПС зазначає, що базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати застрахованій особі (працівнику). Також внесок нараховується на суми, виплачені за роботи або послуги згідно цивільно-правовим договорам.

Окремо Кабінет міністрів своєю постановою визначає перелік виплат, які здійснюються за рахунок коштів роботодавців і на які не нараховується ЄСВ. Однак в цей перелік не включено компенсації за вартість невиробничих розмов з мобільних телефонів, що знаходяться на балансі роботодавця.

Отже сума компенсації працівникам за розмови телефоном також є базою для нарахування ЄСВ.

Експерт порталу Бухгалтерія для бюджету та ОМС нагадує, що за базу ЄСВ береться не тільки зарплата, але й доходи за цивільно-правовими договорами (ЦПД) тих працівників, для яких це основне місце роботи.

З 1 жовтня 2022 р застосовуємо мінімальну базу нарахування ЄСВ 6700 грн у наступних ситуаціях:

  • зарплата + лікарняні;
  • зарплата + відпускні;
  • зарплата + оплата за ЦПД;
  • зарплата (основна робота) + зарплата (внутрішнє сумісництво);
  • зарплата на повну ставку;
  • зарплата на неповну ставку.

За матеріалами ДПС

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83357

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
30292