Чи мають право на ПСП працівники на неповний робочий день

797

Запитання

Чи мають право на ПСП працівники на неповний робочий день?

Відповідь

право на псп

Калькулятор стажу

ДПС пояснює, хто з платників податку на доходи фізичних осіб (НДФЛ) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу.

Зменшення бази оподаткування НДФЛ можливе за умови отримання заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород) від одного роботодавця.

Розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги (ПСП) не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить:

  • у 2023 році - 3760,00 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 2684,00 грн. Х 1,4),
  • у 2022 році – 3470,00 грн (2481,00 грн. Х 1,4),
  • у 2021 році – 3180,00 грн. (2270,00 грн. х 1,4).

Отже робітник, який працює неповний робочий день, має право на ПСП, якщо розмір його заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

За матеріалами ДПС

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього або відстороненого працівника

Працівники бюджетних установ часто мають виконувати обов’язки інших — тимчасово відсутніх або відсторонених. Як оформити та нарахувати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього/відстороненого працівника? Від окладу за якою посадою встановлювати доплату? Пояснюємо на прикладі робочої ситуації.
75750

Довідка про доходи: бланк, зразок

Довідка про доходи має відповідати даним бухобліку. Відповідальність за достовірність даних у довідці про заробітну плату несе головбух і керівник установи. Тож, експерт надає чинний бланк та зразок заповнення для отримання візи, оформлення субсидії, нарахування пенсії, виплат соцстрахування, отримання податкової знижки.
231511

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
46193