Чи можна звільнити працівників передпенсійного віку через скорочення штату

1182

Запитання

Чи можна звільнити працівників передпенсійного віку через скорочення штату?

Відповідь

звільнення працівників передпенсійного віку

Калькулятор стажу

Трудове законодавство захищає осіб передпенсійного віку, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку. Державна служба України з питань праці пояснює, чому їх не можна звільнити навіть при скороченні чисельності чи штату працівників за умови однакової продуктивності праці. 

Дійсно, пункт 1 статті 40 КЗпП визначає. Що трудовий договір, укладений на невизначений строк, може бути розірваний роботодавцем у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі скорочення чисельності штату або працівників. 

Але при вивільненні працівників враховується переважне право на залишення на роботі:

  • переважне право  надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці,
  • а при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага надається в тому числі працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку.

Нагадаємо, що в 2023 році зросли штрафи за порушення трудового законодавства. Розмір штрафів привязаний до розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня, яка в 2023 році становить 6700 грн.

На період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень штрафи за порушення трудового законодавства не застосовуються згідно із Законом № 2136-IX від 15.03.2022 з урахуванням змін, внесених Законом № 2352-IX від 01.07.2022.

 

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153108

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74919

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22064

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94220