Чи можна звільнити працівників передпенсійного віку через скорочення штату

1213

Запитання

Чи можна звільнити працівників передпенсійного віку через скорочення штату?

Відповідь

звільнення працівників передпенсійного віку

Калькулятор стажу

Трудове законодавство захищає осіб передпенсійного віку, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку. Державна служба України з питань праці пояснює, чому їх не можна звільнити навіть при скороченні чисельності чи штату працівників за умови однакової продуктивності праці. 

Дійсно, пункт 1 статті 40 КЗпП визначає. Що трудовий договір, укладений на невизначений строк, може бути розірваний роботодавцем у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі скорочення чисельності штату або працівників. 

Але при вивільненні працівників враховується переважне право на залишення на роботі:

  • переважне право  надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці,
  • а при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага надається в тому числі працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку.

Нагадаємо, що в 2023 році зросли штрафи за порушення трудового законодавства. Розмір штрафів привязаний до розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня, яка в 2023 році становить 6700 грн.

На період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень штрафи за порушення трудового законодавства не застосовуються згідно із Законом № 2136-IX від 15.03.2022 з урахуванням змін, внесених Законом № 2352-IX від 01.07.2022.

 

тест для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575