Як оплачувати лікарняний працівникам-військовослужбовцям

Військовослужбовці ЗСУ продовжують отримувати грошове забезпечення на період лікарняного.

buhuchet_001.jpg

Оновлена форма Податкового розрахунку: як запов­нювати і коли звітувати

У разі тимчасової втрати працездатності військовослужбовцям:

  • не нараховують допомогу за лікарняними;
  • зберігають грошове забезпечення;
  • виплачують додаткову винагороду на час воєнного стану.

До бюджету Фонду соціального страхування України (ФСС) не розподіляють сплачений за військовослужбовців ЄСВ. Він надходить лише:

  • до Пенсійного фонду України;
  • Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Військовослужбовцям ЗСУ, які отримали ушкодження чи захворіли, виплачують грошове забезпечення за останніми займаними посадами за період звільнення від виконання службових обов’язків:

  • у зв’язку з хворобою та перебуванні на лікуванні в лікарняних закладах;
  • у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я).

Грошове забезпечення виплачують на підставі наказу командира (начальника, керівника). Тож е-лікарняний, який може бути автоматично сформований для військовослужбовця, не потребує опрацювання — за ним не потрібно проводити розрахунки та подавати заяву до ФСС.

На час воєнного стану включають до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 тисяч гривень, військовослужбовців ЗСУ, які:

  • перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я у зв’язку із пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини
  • або у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії.

До цього періоду включають і час переміщення з одного лікарняного закладу до іншого.

Додаткова винагорода також належить військовослужбовцям, які перебувають на стаціонарному лікуванні з інших причин — їм у розмірі 30 тисяч гривень (пропорційно із розрахунку на місяць).

Порядок виплати грошового забезпечення не залежить від місця лікування військовослужбовця — будь то військові, цивільні чи закордонні заклади охорони здоров’я.

За інформацією Фонду соціального страхування

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7238

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
148240

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56492

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді