Верховна Рада планує підвищити розмір адмінштрафів та ввести нові

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує прийняти за основу законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог державного фінансового контролю» (р. № 6522).

розмір адмінштрафів

 

Калькулятор штрафів

Законопроєкт передбачає:

  • зміну розміру адмінштрафів за порушення законодавства з фінансових питань (ст. 164-2 КпАП), 
  • нові адмінштрафи за порушення законодавства про закупівлі (ст. 164-14 КпАП), за невиконання законних вимог посадових осіб органу державного фінансового контролю (ст. 188-58 КпАП), порушення права на інформацію та права на звернення (ст. 212-3 КпАП).

За порушення законодавства з фінансових питань

Адмінштрафи у розмірі:

  • 25–50 нмдг (425–850 грн) — за порушення порядку проведення інвентаризації грошових коштів і матеріальних цінностей (наразі його розмір 8–15 нмдг (136–255 грн);
  • 100–150 нмдг (1700–2550 грн) — за приховування в обліку валютних та інших доходів, непродуктивних витрат і збитків, відсутність бухобліку або ведення бухобліку та складання фінзвітності з порушенням встановлених вимог, неподання або подання недостовірної або неповної фінзвітності, невжиття заходів по відшкодуванню з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності (наразі його розмір 8–15 нмдг (136–255 грн).

За порушення законодавства про закупівлі

Новий адмінштраф у розмірі 100 нмдг (1700 грн) накладатимуть за:

  • невиконання замовником вимоги фізичної або юридичної особи щодо усунення порушення під час проведення тендеру; 
  • ненадання або несвоєчасне надання замовником, на звернення фізичної або юридичної особи, роз’яснення щодо тендерної документації; 
  • ненадання або несвоєчасне надання замовником, на вимогу учасника, тендерна пропозиція якого відхилена, інформації щодо причини відхилення пропозиції такого учасника; 
  • розробку тендерної документації, що не відповідає вимогам закону; 
  • встановлення розміру забезпечення тендерної пропозиції, що перевищує межі визначені законом.

За невиконання законних вимог посадових осіб Держаудитслужби 

Новий адмінштраф у розмірі 1000–2000 нмдг (17000–34000 грн) накладатимуть за:

  • невиконання керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій законних вимог посадових осіб Держаудитслужби;
  • створення перешкод у їх діяльності під час здійснення ними своїх повноважень;
  • недодержання встановлених законом строків надання відповіді на їх запит;
  • ненадання, надання неправдивої або неповної інформації на їх запит.

За порушення порядку оприлюднення інформації на порталі spending.gov.ua

Новий адмінштраф у розмірі 25–50 нмдг (425–850 грн) накладатимуть за неоприлюднення, несвоєчасне оприлюднення, оприлюднення недостовірної або неповної інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено законом України «Про відкритість використання публічних коштів», тобто на єдиному веб-порталі використання публічних коштів (spending.gov.ua).

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8642

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19103

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді