Частину щорічної основної відпустки військовослужбовцю надаватимуть тричі на рік

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У Верховні Раді зареєстрували за № 9205 законопроєкт «Про внесення змін до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання відпусток військовослужбовцям під час дії воєнного стану».

відпустки військовослужбовцям

ВИМОГИ ДО ГРАФІКУ ВІДПУСТОК НА 2023 РІК

Законопроєкт уточнює, що у період дії воєнного стану право на відпустку (щорічну основну та за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення) мають військовослужбовці всіх видів військової служби:

  • строкової;
  • за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • за контрактом осіб рядового складу;
  • за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;
  • за контрактом осіб офіцерського складу;
  • за призовом осіб офіцерського складу;
  • за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • військової служби/навчання курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки.

Наразі частину щорічної основної відпустки (не більше 10 к. дн.) надають військовослужбовцю один раз протягом календарного року. Законопроєкт передбачає її надання — тричі на рік.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93790

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
229245

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5337

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді