Коли реєстрацію податкових накладних зупинено — Мінфін змінює порядок розгляду

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Що нового пропонує Мінфін для реєстрації у ЄРПН зупинених ПН/РК.

реєстрація накладних порядок розгляду

Калькулятор штрафів

Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Мінфін розширив перелік документів, які може подати платник ПДВ, який склав податкову накладну (ПН) / розрахунок коригування (РК), реєстрацію яких зупинено, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації цих ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Це можуть бути будь-які інші документи, що підтверджують інформацію, зазначену у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в ЄРПН.

Якщо у квитанції до ПН/РК зазначено код товару/послуги згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності/умовним кодом товару/Державним класифікатором продукції та послуг, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник ПДВ має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Письмові пояснення та копії документів до РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має право подавати отримувач/покупець, для чого:

  • він надсилає їх постачальнику/продавцю в електронному вигляді через електронний кабінет;
  • постачальник/продавець подає отримані пояснення та копії документів до ДПС.

Отримувач/покупець отримує через електронний кабінет інформацію щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником/продавцем і результату розгляду таких пояснень та копій документів комісією регіонального рівня.

Окрім цього оновлено форму Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних територіальних органів ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (додаток 2 до Порядку).

Зауваження та пропозиції до проєкту Мінфін приймає по 06.06.2023. З проєктом наказу можна ознайомитись у розділі «Проекти нормативно-правових актів у 2023 р.» підрубрики «Проекти нормативно-правових актів» рубрики «Законодавство» офіційного вебсайту Мінфіну.

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47629

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді