Експертне заповнення 4ДФ у разі своєчасної на несвоєчасної виплати ФСС

Автор
експерт з оплати праці, Київ
ФСС нерідко затримує виплату лікарняних і декретних. З’ясуємо, як заповнювати додаток 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ у разі своєчасної на несвоєчасної виплати на експертних прикладах, зразках та схемах.

Однією зі складових Податкового розрахунку є додаток 4 (4ДФ). Його форму і порядок заповнення Мінфін затвердив Наказом № 773. У 4ДФ податкові агенти відображають відомості про суми нарахованих/виплачених доходів фізособам, а також суми утриманого та сплаченого ПДФО та військового збору за місяцями. Розглянемо, як правильно відобразити зарплату, лікарняні чи допомогу по вагітності та пологах (декретні), які нарахували в одному місяці, а виплатили в наступних.

Заробітна плата

У 4ДФ доходи фізичних осіб, а також ПДФО та військовий збір відображають у вигляді як нарахованих, так і перерахованих до бюджету сум. Для цього форма 4ДФ передбачає відповідні графи розділу 1:

  • 3а і 3 — щодо сум нарахованого та виплаченого доходу;
  • 4а і 4 — сум нарахованого та перерахованого ПДФО;
  • 5а та 5 — сум нарахованого та перерахованого військового збору (табл. 1).

Порядок № 4 передбачає спеціальний механізм, щоб відображати доходи фізосіб у вигляді зарплати та сум утриманих з неї ПДФО та військового збору, а саме:

«Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, має бути відображена в 4ДФ за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, у 4ДФ за січень відображається заробітна плата, яку нарахували у січні та виплатили в лютому, за лютий — нарахували в лютому та виплатили в березні, за березень — нарахували в березні та виплатили в квітні. Аналогічно треба відображати ПДФО та військовий збір, утриманий із зарплати».

Тобто якщо роботодавець виплатив зарплату своєчасно, графи 3а і 3, 4а і 4, 5а і 5 будуть рівними між собою.

Експертне заповнення 4ДФ, якщо ФСС затримує грошіСвоєчасною виплатою зарплати є виплата її у строки, які передбачає колдоговір роботодавця, але не рідше двох разів на місяць, через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів (к. дн.), та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який провели виплату (ст. 115 КЗпП).
Зарплату виплатили своєчасно, якщо не перевищили термін виплати,який встановлює стаття 115 КЗпП.
Тобто колдоговір має встановлювати термін виплати зарплати за першу половину місяця не пізніше 22 числа, а за другу половину місяця — 7 числа наступного місяця. Якщо зарплату за місяць роботодавець виплатив в наступному місяці у строки, які встановлює колдоговір, така виплата зарплати буде своєчасною.

ПРИКЛАД: зарплату виплатили своєчасно

ЗРАЗОК заповнення розділу 1 4ДФ в разі своєчасної виплати зарплати

Якщо зарплату виплатили несвоєчасно або виплачуєте інший дохід ніж зарплату, інформацію про їхнє нарахування/виплату, а також нарахування/виплату ПДФО та військового збору відображайте у 4ДФ за фактом (див. Схему).

СХЕМА, як відобразити у розділі 1 4ДФ своєчасну та несвоєчасну виплату доходів


Лікарняні

До лікарняних застосовуйте ті самі правила «своєчасної виплати», що й до зарплати. Адже лікарняні для цілей оподаткування й, зокрема, застосування ПСП, відносять до заробітної плати (пп. 169.4.1 Податкового кодексу України; ПК).

Тобто якщо лікарняні виплатили до 7 числа місяця, що настає за місяцем їхнього нарахування, то їхню суму та суму сплачених ПДФО та військового збору у 4ДФ відображайте в тому місяці, в якому нарахували лікарняні.

Якщо ж лікарняні виплатили несвоєчасно, то їхню виплату, а також перерахування ПДФО та військового збору відображайте у 4ДФ за фактом. Тобто щоб відобразити у 4ДФ лікарняні, застосовуйте до них правило зарплатних виплат.

Експертне заповнення 4ДФ, якщо ФСС затримує грошіЯкщо дохід на користь фізосіб нарахували, але не виплатили, ПДФО та військовий збір сплачуйте до бюджету не пізніше 30 к. дн., що настають за місяцем нарахування доходу (пп. 49.18.1, п. 57.1, пп. 168.1.5, пп. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Як відобразити таку сплату в 4ДФ — роз’яснили податківці, а саме:

«Якщо заробітна плата виплачується несвоєчасно (у наступному кварталі) то, незважаючи на те, що ПДФО перераховується до бюджету протягом 30 к. дн., наступних за місяцем нарахування доходів, сума фактично перерахованого до бюджету податку відображається у графі 4 «Сума перерахованого податку» та у графі 5 «Сума перерахованого військового збору» додатка 4ДФ до Розрахунку за наступний місяць/квартал» (ЗІР; категорія 103.25).

Тобто у разі несвоєчасної виплати зарплати, незважаючи на сплату ПДФО та ВЗ у строк, встановлений ПКУ, в 4ДФ таку сплату відображають за фактом.

ЗРАЗОК заповнення розділу 1 4ДФ у такому випадку

ПРИКЛАД: лікарняні нарахували в одному місяці, а виплатили через 2 місяці

Допомога по вагітності та пологах

Допомогу по вагітності та пологах не відносять до зарплати. З неї не утримують ПДФО та військовий збір, а в 4ДФ відображають із ознакою доходу «128». Нарахування такого доходу та виплату його працівниці відображайте завжди за фактом, навіть якщо декретні виплатили своєчасно.

ЗРАЗОК заповнення розділу 1 4ДФ в разі несвоєчасної виплати декретних

Експертне заповнення 4ДФ, якщо ФСС затримує гроші
АЛЛА ВОЛОВЕНКО,експерт Експертус Головбух
⚡️Експерт врахував найпоширеніші питання, що хвилювали бухгалтера під час минулої звітності. Тож цю здамо без помилок! А відмінників за результатами теста у статті нагороджуємо СЕРТИФІКАТОМ⚡️



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді