Чи може посадова особа ОМС отримати пенсію держслужбовця

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Посадовці органів місцевого самоврядування (ОМС) і держслужбовці мають багато чого спільного. Чи є можливість посадовцю ОМС отримувати пенсію таку ж, як у держслужбовця у минулому?

Нинішні пенсійні правила і посадовці ОМС

Пенсійне питання хвилює найбільше тих, хто:

  • вже наближається до пенсійного віку;
  • тих, хто вже його досяг пенсійного віку й перебуває зараз на пенсії;
  • тих, хто продовжує працювати, отримуючи пенсію.

Калькулятор стажу державної служби, служби в ОМС та приведеної дати

Служба в ОМС все ж таки подібна до державної служби й бажано було б отримати й більшу пенсію за віддані державі або місцевій громаді роки роботи. Однак для тих, хто наближається до пенсійного віку, гарних новин у даному огляді немає: правила нарахування пенсій для тих, хто досягає пенсійного віку у 2021 році й у наступних роках такі ж, як у решти громадян, які не мають ніякого відношення до служби в ОМС.

Зараз і службовці ОМС і держслужбовці виходять на пенсію за загальними правилами, які вступили в дію з часів пенсійної реформи

У тім, та ж сама ситуація й у держслужбовців. Причиною тому – пенсійна реформа. Законодавча основа виходу на пенсію зараз – це:

Таким чином, після пенсійної реформи посадовим особам ОМС особливі пенсії не призначають. Усе за загальними правилами. Однак винятки все ж таки є. Так, є ті, хто мають право на особливі пенсії за іншими законами.

Особливі пенсії, які залишилися після пенсійної реформи

Серед таких особливих пенсій, на які можуть претендувати й службовці ОМС, якщо мають підстави, визначені наведеними нижче законами, є:

Пенсію можна оформити дистанційно

Коли посадовець ОМС може мати особливу пенсію держслужбовця?

Ще один виняток – це службовці ОМС, які станом на 01.05.2016 р. уже були пенсійного віку. Звідки ця дата? Це дата набуття чинності нового Закону “Про державну службу” від 10.12.2015 р. № 889 (далі – старий Закон про держслужбу (новий)). Чим корисний для службовці ОМС цей закон – це тим, що у п. 10 та п. 12 Прикінцевих і перехідних положень він має норми, що стосуються пенсій осіб, які на дату набуття Законом про держслужбу (новим) вже були пенсійного віку. Ці норми дають їм право на пенсію держслужбовців, яка призначається за ст. 37 колишнього Закону “Про державну службу” від 16.12.1993 р. № 3723 (далі Закон про держслужбу (старий)). Умови отримання таких пенсій такі:

УМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ ПОСАДОВЦЯМ ОМС,

які станом на 01.05.2016 р. були пенсійного віку

Страховий стаж

Ким працювали на 01.05.2016 р.

Стаж на відповідних посадах держслужби*

Норма Закону про держслужбу (нового)

  • 35 років (чоловіки);
  • 30 років (жінки)

займали на даний момент посаду держслужбовця

не менше 10 років

п. 10 Прикінцевих і перехідних положень

незалежно від факту роботи на держслужбі на даний момент**

не менше 20 років

п. 12 Прикінцевих і перехідних положень

* перелік таких посад див. у ст. 25 Закону про держслужбу (старого). Містить 7 категорій посад держслужбовців та відповідні їм ранги держслужбовців. При визначенні пенсії посадовцю з ОМС слід враховувати саме ці ранги, а не ранг посадовця в ОМС. Стаж у даному разі треба теж рахувати за правилами, що діяли за Закону про держслужбу (старого)

** підходить якраз для тих посадовців ОМС, які станом на 01.05.2016 р. на держслужбі не перебували, наприклад працювали в ОМС або й навіть інших місцях роботи

Зверніть увагу, що Закон про держслужбу (старий) залишається зараз чинним лише у частині 37-ї статті, яка застосовується до осіб, визначених згаданими п. 10 та 12 Прикінцевих і перехідних положень Закону про держслужбу (нового).

Колишній Закон про держслужбу залишається чинним у частині призначення пенсій особам, які станом на 01.05.2016 мали пенсійний вік та виконання спеціальних умов по стажу

Порядок призначення пенсій за ст. 37 Закону про держслужбу (старого) визначений постановою Кабміну “Деякі питання пенсійного забезпечення окремих категорій осіб” від 14.09.2016 р. № 622. Зокрема за цими правилами пенсія нараховується у розмірі 60% середньої зарплати за будь-які 60 календарних місяців роботи на посаді держслужби підряд, починаючи з 01.05.2016 р.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді