Як підготуватися до перевірок Держпраці

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Про перевірки Держпраці та що робити, коли прийшов інспектор, дії під час та до інспектування – у даному огляді.

Нормативка, якої мають дотримуватися інспектори


Почнемо з головного – де шукати відповіді на всі питання про дії інспектора під час перевірки. Інспектори праці мають керуватися, окрім трудового законодавства, дотримання якого вони й перевіряють, ще й своїм:

Звичайно, що Закон № 877 головніший, але у відношенні інспектування праці, виявляється, не все так просто. На першому місці Порядок № 823 наведений не випадково. Згадана постанова Кабміну від 21.08.2019 р. № 823 починається з того, що Порядок розроблений відповідно до двох Конвенцій Міжнародної організації праці, які ратифікувала Україна. Міжнародні Конвенції мають вищу силу за законодавство України, тому є декілька суттєвих моментів, по яким Порядок №823 відрізняється від загальних вимог до перевірок Закону № 877, зокрема й щодо права інспектора праці здійснити несподіване відвідування, тобто без попередження установи.

Інспекційне відвідування – насьогодні єдина форма перевірки

Перевірка дотримання законодавства з праці здійснюється у формі інспекційного відвідування (п. 2 Порядку 823). Кабінетних перевірок у вигляді невиїзних інспектувань зараз немає.

Увага: Інспекційне відвідування – насьогодні єдина форма контролю, яку застосовує інспектор праці

Отже, скласти акт перевірки чи припис без відвідування установи інспектор не може. Виняток – акт про неможливість проведення інспекційного відвідування (підстава – п. 10 Порядку № 823).

Розділення повноважень Держпраці та ОМС

З 23 липня 2020 р. на основі згаданої Постанови № 617 відбулося розділення повноважень щодо проведення перевірок щодо трудових правопорушень між інспекторами двох органів:

  • Держпраці – виявлення неоформлених трудових відносин, а також здійснення заходів контролю щодо додержання законодавства про працю;
  • органів місцевого самоврядування (ОМС) – заходи контролю щодо додержання законодавства про працю.

Інспектують тепер тільки інспектори Держпраці.

Змінилося підпорядкування Держпраці та є нові форми актів і приписів

Раніше Держпраці належав Мінсоцполітики, а зараз – Мінекономіки. Разом з цим змінюються й форми документів, а саме:

  • акт за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю);
  • припис про усунення виявлених порушень законодавства про працю;
  • протокол про адміністративне правопорушення.

Також будуть змінені форми службового посвідчення інспектора праці та картки обліку даних інспекторів праці.

Коли чекати інспектора праці

Інспекційне відвідування може відбутися як:

  • планова перевірка. План перевірок на 2021 рік, затвердженим наказом Держпраці від 27.11.2020 № 158. Про такі перевірки мають повідомляти стандартно: за 10 днів до дати перевірки (ч. 4 ст. 5 Закону № 877). Інформування здійснюється рекомендованим листом та/або емейл або шляхом особистого вручення повідомлення керівнику установи під розписку. Крім того, дата початку здійснення заходу, строк здійснення заходу, предмет перевірки – все це є у згаданому Плані заходів. Такі плани мають оприлюднюватися щороку до 1 грудня;
  • позапланова перевірка. Це інспекційне відвідування установи може бути без попереднього повідомлення і будь-якої години доби. Це право дає інспектору пп. “1” п. 10 Порядку № 823 за умови наявності підстав, визначених п. 5 Порядку № 823 (див. нижче – Несподівані інспекційні відвідування). При цьому інспектор має право зайти до будь-якого приміщення установи, де використовується наймана праця.

Включення підприємств, установ до плану перевірок здійснюється на основі ризик-орієнтованого підходу:

  • високий ризик – не частіше 1 раз на 2 роки;
  • середній – не частіше 1 раз на 3 роки;
  • низький – не частіше 1 раз на 5 років.

Наприклад, збільшують ймовірність включення до плану перевірок:

  • порушення вимог законодавства про працю, яке уже було;
  • використання праці неповнолітніх;
  • порушення вимог законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • порушення вимог законодавства щодо розслідування нещасного випадку;
  • настання нещасних випадків, наявність випадків гострих або хронічних захворювань протягом 5 років, що передують плановому.

Несподівані інспекційні відвідування

З несподіваним інспекційним відвідуванням, тобто позаплановою перевіркою інспектор праці може прийти, наприклад, у разі (п. 5 Порядку № 823):

  • звернення працівника, що його трудові права чи правила оформлення трудових відносин були порушені;
  • рішення суду;
  • невиконання приписів інспектора праці;
  • інформації, яка отримана від ДПС, Пенсійного фонду, інспекції профспілкових органів, повідомлення правоохоронних органів, доручення Прем’єр міністра чи запит народного депутата та деякі інші підстави.

З липня 2020 року Постановою № 617 вилучено такі підстави перевірки, як:

  • інформація Держстату про наявність заборгованості з виплати зарплати;
  • інформація Пенсійного фонду про роботодавців, які нараховують зарплату менше мінімальної 30% і більше працівників; у яких стосовно працівників відсутні нарахування зарплати у звітному місяці, що завершився; у яких протягом року не проводилася індексація зарплати або сума підвищення зарплати становить менше суми нарахованої індексації.

Однак, наведені вилучення вряд чи стосувалися бюджетників.

Як приклад інформації з боку Пенсійного фонду, яка можлива щодо бюджетної установи, – це збільшення протягом місяця кількості працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу на 20 і більше %. Або ще й такі:

  • забули подати повідомлення про прийняття працівників на роботу;
  • є фізособи, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами більше року.

Увага: Інспектор праці не зобов’язаний попередньо повідомляти про позапланові інспектування

Однак, у разі такого несподіваного відвідування інспектор має перевіряти лише те питання, яке стало підставою для такого позапланового заходу – це вимога ч. 1 ст. 6 Закону № 877.

Чи дійсно інспектору праці можна прийти без повідомлення

По-перше, таке право йому дається пп. “а” п. 1 ст. 12 Конвенції Міжнародної організації праці № 81. По-друге, той же Закон № 877 для позапланових перевірок не містить вимогу когось попереджати. Перелік випадків таких перевірок у ч. 1 ст. 6 Закону № 877 щоправда вичерпний і вужчий, ніж у п. 5 Порядку № 823. Крім того, ч. 2 ст. 6 та ч. 4 ст. 2 Закону № 877 вказують на можливість більш широкого переліку випадків позапланових перевірок щодо додержання законодавства про працю, якщо є міжнародні норми. Отже, Порядок № 823 дійсно може надавати інспекторам ширші повноваження, аніж Закон № 877.

Увага: Інспектори з праці мають більше повноважень, ніж перевіряючі з інших держорганів

Перевірки Держпраці і карантин

Під час дії карантину мораторій щодо Держпраці не поширюється на:

  • позапланові перевірки;
  • перевірки установ з високим ризиком.

Більшості бюджетників може стосуватися тільки перше – позапланова перевірка, наприклад через подану скаргу нинішнього чи колишнього працівника.

Крім того, період мораторію – це не період звільнення від штрафів. Якщо інспектор Держпраці виявляє порушення, яке стосується такого періоду, то має право накласти штраф.

Що має зробити інспектор з праці перед перевіркою

Лише одне – взяти й пред’явити посвідчення (пп. “3” п. 13 Порядку № 823). Що відрізняє інспектора праці від інших контролерів – інші кроки вони мають право зробити не до перевірки, а перед підписанням акта інспекційного відвідування (п. 8 Порядку № 823):

  • надати копію направлення на інспекційне відвідування;
  • внести запис до журналу реєстрації перевірок установи (якщо такий є).

На перший погляд, це суперечить ст. 10 Закону № 877, яка дозволяє не пускати інспектора, якщо він не подав направлення та не вніс запис до журналу. Однак, є уже згадані Міжнародні Конвенції та ч. 2 ст. 6, ч. 4 ст. 2 Закону № 877, які дозволяють для інспекції з дотримання законодавства про працю визначати свою специфіку, що й зроблено Порядком № 823.

Увага: Інспектори праці до інспектування зобов’язаний тільки пред’явити посвідчення

До речі, недопуск інспектора загрожує штрафом за ст. 265 КЗпП у розмірі 3 мінімальних зарплат (18000 грн у січні-червні 2021 року), а якщо перевірка була спрямована на виявлення неоформлених трудових відносин – 16 мінімальних зарплат (96000 грн у січні-червні 2021 року). Не пустити можна тільки, якщо:

  • відсутнє службове посвідчення інспектора;
  • на сайті Держпраці немає уніфікованої форми акта інспекційних відвідувань.

Що може робити інспектор під час перевірки

Права інспектора визначені п. 10 Порядку № 823. Зверніть увагу, що він може:

  • зайти безперешкодно у будь-яке приміщення о будь-якій годині доби, але перевіряє він не товарно-матеріальні цінності, а виключно трудові відносини, тобто проводити інвентаризацію для нього ніхто не повинен. Єдиний виняток, коли його можна не пустити у певне приміщення – це врахування норм охорони праці;
  • вимагати будь-який документ, передбачений трудовим законодавством, але давати йому треба не оригінали, а копії;
  • проводити конфіденційні бесіди з працівниками і вимагати для цього кімнату (робоче місце). Таким чином, проінструктувати працівників треба зарані;
  • проводити фото- й відеозйомку. Однак, це може теж робити й сторона, яку перевіряють, – знімати дії інспектора.

Якщо обмежити інспектора у його правах, то він може скласти акт про неможливість проведення інспекційного відвідування. Наслідок – штраф.

Скільки може тривати інспекція

Інспекційне відвідування може тривати не більше 10 робочих днів (п. 9 Порядку № 823).

Що має зробити інспектор в кінці перевірки

Інспектор має надати копію направлення, зробити запис в журналі, а також наступного робочого дня надіслати акт інспекційного відвідування (2 примірники). Це обов’язково (п. 16 та п. 17 Порядку №823). Якщо він виявив порушення, то ще ним складається припис щодо усунення порушень та повідомлення про відповідальність за порушення – надсилаються разом з актом. Припис також складається у 2-х примірниках.

Отриманий акт треба підписати протягом 3-х робочих днів і надіслати назад інспектору. Не підписувати акт немає жодного сенсу, так як інспектор тоді складе акт відмови від підпису. Усі зауваження слід викласти письмово на підписаному акті або написати, що зауваження будуть надіслані протягом 3-х днів з дня підписання акта.

Чи може інспектор праці одразу накласти штраф

Так, може, у визначених ст. 265 КЗпП та п. 25 Порядку №823 ситуаціях. Штраф накладається разом з приписом незалежно від усунення порушень за:

За прийнятим Законом від 12.12.2019 р. № 378, що вніс зміни до ст. 265 КЗпП, якщо припис виконується у визначений строк, то штраф не накладається. Закон почав діяти 02.02.2020 р.

Економія 50% при сплаті штрафу

Усі штрафи за порушення трудового законодавства навіть за неоформлення трудових відносин чи недопуск можна зменшити, якщо сплатити їх протягом 10 банківських днів у розмірі 50% (див. ст. 265 КЗпП). Наприклад, якщо було накладено штраф 60 000 грн за неоформленого працівника, то можна одразу сплатити 30 000 грн й таким чином зекономити й постанова про накладання штрафу вважатиметься виконаною.

Як підготуватися до інспекційного відвідування

Порядок дій приблизно може бути наступним:

  • рекомендуємо ознайомитися з правами та обов’язками інспектора (ст. 8 Закону № 877, п. 10 та п. 12 Порядку № 823), а також зі своїми обов’язками як роботодавця (ст. 10 Закону №877, п. 13 Порядку №823);
  • перевірити, чи в порядку документи, пов’язані з трудовими відносинами та оплатою праці. В першу чергу це книга обліку трудових книжок, самі трудові книжки, накази про звільнення та прийняття на роботу, накази про відрядження, відпустку тощо, штатний розпис та посадові інструкції, графік щорічних відпусток, табель обліку робочого часу, особові картки та колективний договір, журнал з охорони праці;
  • перевіряємо, щоб дотримувалися вимоги з мінімальної зарплати, індексації зарплати, коригування відпускних при підвищенні окладів, здійснювалися виплати згідно колективного договору;
  • перевірити цивільно-правові договори (ЦПД);
  • провести роз’яснювальну роботу з працівниками.

Коли інспектор уже прийшов, то його посвідчення можна перевірити на сайті Держпраці, там є видані посвідчення і навіть фото інспекторів.

На що звернути увагу по ЦПД

ЦПД можуть бути перекваліфіковані на трудові (штраф за неоформлення трудових відносин – у січні-червні 2021 року 60 000 грн за одного працівника. Зверніть увагу, що ЦПД:

  • має містити результат виконання роботи, а не опис трудових функцій чи обов’язків;
  • не повинен містити такі слова, як “відрядження”, “відпустка” тощо;
  • не повинен мати графіка трудового розпорядку;
  • не повинен тривати більше року з одним працівником.

Також по робітникам за ЦПД не ведуть табель обліку робочого часу і не вносять їх у відомість з зарплати.

Якщо в установі немає власного юриста, то бажано дати їх проглянути спеціалісту.

Що треба сказати працівникам

Працівникам треба роз’яснити наступне:

  • вони не зобов’язані спілкуватися з інспектором, але й ігнорувати його не повинні теж;
  • працівник може виявити бажання спілкуватися з інспектором у присутності свідків. Роботодавець лише створює умови для конфіденційної бесіди (окрема кімната тощо), але працівник може сам від цього відмовитися;
  • відповідати краще лише на питання пов’язані безпосередньо з трудовими відносинами. Наприклад, коли оформлений на роботу, яку роботу виконує, яка зарплата, який стаж, чи задоволений умовами праці, чи дотримуються норми з охорони праці, чи видають засоби індивідуального захисту, як часто виплачується зарплата, чи є затримки зарплати, тривалість відпустки і так далі;
  • працівники не зобов’язані відповідати на питання особистого характеру. Це право їм дає ст. 63 Конституції. Наприклад, де відпочивали, як дорого коштувала путівка, чи є у вас автомобіль і коли його придбали, коли купували житло, скільки у вас дітей, чому мала зарплата, як ви можете утримувати дитину за таку зарплату. На такі питання можна відповісти, що це особисте;
  • працівники мають подбати, щоб під час перевірки на їх робочих місцях не було сторонніх осіб, наприклад друзів, дітей, родичів. Для того, щоб не було зайвих питань і в них не бачили “неоформлених” працівників.

Увага: Інспекція – це перевірка роботодавця, а не допит працівника

Однак, останні питання більше спрямовані на виявлення зарплати в конвертах, – ця проблема бюджетних установ не стосується. І в цьому відношенні перевірки Держпраці для них проходять легше.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді