ПДВ на ковідні товари: як не потрапити у пастку законодавства

Закупівля ЗІЗ в умовах пандемії — типова операція для будь-якої установи. Однак для цієї операції ревізори вже встановили і «типове» порушення. На що звернути увагу — у публікації
Зміст статті:
Закупівля антивірусних товарів: як не потрапити у ПДВ-пастку

ГАЛИНА КОЛОСЮК,

заступник директора департаменту — начальник відділу державного фінансового аудиту в галузі соціального захисту населення та фондів соціального страхування Департаменту контролю у соціальній галузі та сфері культури Державної аудиторської служби України

Під час пандемії COVID-19 установи працюють лише за умови, що дотримують відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Тому, щоб організувати свою роботу та убезпечити персонал від зайвих ризиків, вони періодично закуповують антивірусні товари — зокрема, маски, респіратори, засоби захисту очей, рукавички, антисептичні/дезінфекційні засоби. Однак за такої закупівлі бухгалтеру слід бути дуже обережним. Адже її проведення наразі може бути приводом для типового порушення законодавства, яке працівники Держаудитслужби встановлюють під час ревізії. На що саме звернуть увагу ревізори, як діяти, щоб не потрапити у пастку та уникнути порушення — розглянемо детально.

Де ховається пастка

Ревізор передусім зверне увагу, як саме установа придбала антивірусні товари. Пастка ховається саме у податку на додану вартість (ПДВ), який установа може сплатити за придбання таких товарів. Чому?

Операції, що звільняються від оподаткування ПДВ

Зазвичай операції з постачання на митній території України лікарських засобів та медичних виробів оподатковують ПДВ за ставкою 7% за умови, що відповідно:

  • такі лікарські засоби дозволили виробляти і застосовувати в Україні та внесли до Державного реєстру лікарських засобів;
  • такі медичні вироби внесли до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або вони відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджує документ про відповідність, та дозволені, щоб їх надавали на ринку та/або вводили в експлуатацію і застосовували в Україні (пп. «в» п. 193.1 ПК).

Якщо цих умов не дотримали, зокрема, операції з постачання на митній території України лікарських засобів/медичних виробів оподатковують ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%.

Однак наразі ці правила оподаткування не діють. Адже нормотворці, щоб підтримати платників податків у період пандемії коронавірусної хвороби прийняли антикризовий Закон № 540, яким внесли зміни до деяких законодавчих актів України. Зокрема, депутати виклали у новій редакції пункт 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК). Раніше цей пункт звільняв від оподаткування ПДВ лише імпорт ліків та медичних виробів для боротьби з коронавірусною хворобою (COVID-19). Перелік товарів, на які поширювалася ця пільга, уряд затвердив Постановою № 224 (далі — Перелік № 224). Однак тепер звільнення від оподаткування ПДВ поширюється і на операції з постачання товарів на митній території України (пп. 2 п. 1 розд. І Закону № 540). Їх містить той самий Перелік № 224, який КМУ розширив та адаптував до нових реалій Постановою № 271.

Тому тепер пільговий режим оподаткування ПДВ, який встановлює чинний пункт 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПК, застосовують на всіх етапах постачання товарів, які містить Перелік № 224, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від кола суб’єктів, які проводять такі операції, їх статусу як платників ПДВ чи форми власності (Інформаційний лист № 8). Позаяк Перелік № 224 містить, зокрема, й антивірусні товари, їх також наразі не потрібно оподатковувати ПДВ. Протягом якого періоду застосовують пільговий режим?

Як уникнути порушення: поради експерта >>>



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді