Врахуйте зміни в організації харчування у закладах освіти

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Головбух Бюджет. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Уряд затвердив зміни до норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Врахуйте зміни в організації харчування у закладах освіти

Обладнання харчоблока: за яким КЕКВ закупити та як облікувати

Постановою КМУ від 08.10.2025 № 1280 (далі — Постанова № 1280) внесли зміни до:

  • Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — Норми);
  • Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — Порядок).

Врахуйте зміни в організації харчування у закладах освітиВрахуйте зміни в організації харчування у закладах освіти

Врахуйте зміни в організації харчування у закладах освіти

Врахуйте зміни в організації харчування у закладах освіти

У Нормах запровадили новації, зокрема:

  • примірне чотиритижневе сезонне меню під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування складається згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, що встановлені додатками 1–2, 5–6, 9 і 9-1, та їх комбінації залежно від обраної кратності харчування;
  • до раціону обідів можуть включатися перші страви;
  • здобувачам освіти/дітям з лактазною недостатністю (непереносимістю лактози) (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються безлактозні молочні продукти;
  • засновник закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, закладу сфери соціального захисту може забезпечувати потребу в харчуванні здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу в захисних спорудах охолодженими стравами, напоями та кулінарними виробами шляхом створення запасу води та харчових продуктів, у т. ч. тривалого зберігання, на випадок настання надзвичайної ситуації з розрахунку забезпечення не менше ніж протягом 48 годин безперервного перебування здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу в захисних спорудах;
  • доповнили Рекомендованим переліком та нормами споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту.

У Порядку унормували організацію харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту. Також передбачили можливість списання харчових продуктів та/або готових страв, непридатних до використання/вживання, зокрема внаслідок впливу обставин воєнного стану (неможливість завершення технологічного процесу приготування страв та/або реалізації готових страв у зв’язку з оголошенням повітряної тривоги, відсутністю електропостачання тощо).

Постанова № 1280 не набрала чинності.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік автомобільних шин: бланки, зразки, пояснення

Бухгалтер має пам’ятати головне правило експлуатації автомобілів — обов’язковий облік та списання шин в бюджетних установах. Як обліковувати шини, коли їх списувати та які документи для цього необхідні, як ревізори виявляють їх понаднормове списання — дізнаєтеся із публікації
62399

Примітки до фінансової звітності — Форма № 5-дс: заповнюємо з експертом

Примітки до річної фінансової звітності — завершальний звіт. Для бюджетних установ — це форма 5-дс, яку наприкінці 2025 року вирішили оновити. У консультації підготували для вас актуальний бланк форми 5-дс та повну інструкцію зі складання приміток до річної фінансової звітності бюджетної установи. Підкажемо, де можуть ховатися помилки під час заповнення приміток до фінансової звітності.
83905

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді