Врахуйте зміни в організації харчування у закладах освіти
Підпишіться на Telegram-канал Головбух Бюджет. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води
Обладнання харчоблока: за яким КЕКВ закупити та як облікувати
Постановою КМУ від 08.10.2025 № 1280 (далі — Постанова № 1280) внесли зміни до:
- Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — Норми);
- Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — Порядок).
У Нормах запровадили новації, зокрема:
- примірне чотиритижневе сезонне меню під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування складається згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, що встановлені додатками 1–2, 5–6, 9 і 9-1, та їх комбінації залежно від обраної кратності харчування;
- до раціону обідів можуть включатися перші страви;
- здобувачам освіти/дітям з лактазною недостатністю (непереносимістю лактози) (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються безлактозні молочні продукти;
- засновник закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, закладу сфери соціального захисту може забезпечувати потребу в харчуванні здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу в захисних спорудах охолодженими стравами, напоями та кулінарними виробами шляхом створення запасу води та харчових продуктів, у т. ч. тривалого зберігання, на випадок настання надзвичайної ситуації з розрахунку забезпечення не менше ніж протягом 48 годин безперервного перебування здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу в захисних спорудах;
- доповнили Рекомендованим переліком та нормами споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту.
У Порядку унормували організацію харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту. Також передбачили можливість списання харчових продуктів та/або готових страв, непридатних до використання/вживання, зокрема внаслідок впливу обставин воєнного стану (неможливість завершення технологічного процесу приготування страв та/або реалізації готових страв у зв’язку з оголошенням повітряної тривоги, відсутністю електропостачання тощо).
Постанова № 1280 не набрала чинності.